Blog

3 Montessori-activiteiten voor de lente

24 maart 2020

lente activiteiten kinderen

Drie Montessori-activiteiten voor de lente!

De lente komt eraan, wat een heerlijk seizoen om al spelenderwijs te leren! Regen of zonneschijn, het aanbreken van dit eerste seizoen is een uitstekende reden om de zintuigen van je baby te prikkelen en hem kennis te laten maken met de wereld om hem heen, in zijn eigen tempo. Daarvoor presenteren wij je drie Montessori-activiteiten voor de lente!

Een binnentuin met baby

baby thuis lente

Wat je nodig hebt:

- Een paar kleine glazen bakjes

- Wat potgrond

- Niet gekookte peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen ...

  1. Laat je baby kennismaken met de verschillende zaden. Laat hem de vormen en aspecten aanraken, de kleuren bekijken ... Je kunt hem ook laten sorteren op grootte, vorm en kleur.
  2. Vertel hem over de rol die zaden spelen: ze kunnen worden gekookt en gegeten, maar ze kunnen ook een plant worden, die zelf weer zaden produceert die dan weer geplant of gegeten kunnen worden.
  3. Laat je kind de zaden zelf poten. Leg hem daarbij uit welke rol water en aarde spelen, die het zaadje voeden om er een plant van te maken, en de rol van het licht en de zon. Aan grotere kinderen kun je zelfs de fotosynthese uitleggen.
  4. Kijk hoe de planten veranderen terwijl ze groeien. Kijk hoe ze vanuit de kiem wortels maken en hier vervolgens bloemen en vruchten aan groeien. Je kunt ook de rol van de bijen in de levenscyclus van de plant bespreken.

Pas deze workshop aan de leeftijd van je kind aan. Voor de allerkleinsten (6 tot 18 maanden) werk je hoofdzakelijk met oefening 1.Voor de groteren (18-24 maanden) ontwikkel je de oefeningen 2 en 3.

Een mozaïekschilderij van eierschil

Wat je nodig hebt:

- 1 kartonnen plaat (of een kartonnen ondergrond van je keuze)

- Droge, schone eierschillen

- Verf

- Knutsellijm

  1. Vraag je kind om de eierschalen te schilderen. Hij kan ze rechtstreeks met zijn vingers schilderen, of met een penseel om zijn fijne motoriek te oefenen. Leg hem het concept van kwetsbaarheid uit: hij moet heel voorzichtig zijn om de schil niet te breken als hij deze verft. Kijk dan hoe de verf opdroogt. Een kort overzicht van het concept over verandering van staat :)2. Vraag je kind hierna om de eierschalen in kleine stukjes te breken. Verschillende technieken: hij kan ze pletten (om het concept over kracht te leren kennen) of ze voorzichtig in kleine stukjes breken (voor de fijne motoriek). Je kunt de verschillende resultaten die afhankelijk zijn van de gebruikte technieken waarnemen.
  2. Bedek de plaat karton met witte lijm met behulp van een penseel.
  3. Vervolgens plakt het kind de stukjes eierschil erop om een kunstwerk naar zijn smaak te maken.

Je kunt tijdens deze workshop werken aan bewustwording rond het concept van recycling en hergebruik.

Een zintuiglijke route op blote voeten: de Montessori-activiteit bij uitstek voor de lente!

In de lente ontwaakt de natuur en hult zich in 1001 felle kleuren. De vogels zingen, de bijen komen terug, de bloemen ruiken en de ochtenddauw voelt koud aan op de huid ... Een eenvoudige tuin kan een volwaardige zintuiglijke beleving worden! Dit is het moment om je baby op blote voeten vrij door het gras in de tuin te laten bewegen. Als je in de stad woont, kun je een uitstapje maken naar het park/strand/bos om deze Montessori-activiteiten voor de lente te organiseren.

De voeten zijn rijk aan zenuwuiteinden en het feit dat je kind op blote voeten loopt, zal zijn gevoel vertienvoudigen!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.