Blog

4 activiteiten om een boos kind te kalmeren

09 maart 2021

4 activiteiten om een boos kind te kalmeren

Huilbuien, speelgoed dat door de kamer gegooid wordt, schreeuwen: een boos kind kan zijn emoties vol ergernis uiten, maar krijsen heeft geen zin. Blijf rustig en probeer de boosheid te stoppen. Handleiding met activiteiten om een telg buiten zinnen te kalmeren zonder zelf uit uw slof te schieten. 

Voordat we beginnen: blijf kalm als een kind overstuur is

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daar zijn we het over eens. Rustig blijven is lastig als een kind een driftbui heeft. En zeker als deze boosheid uit het niets is ontstaan. Maar een kind is net als wij. Vergeet niet dat een kind stemmingswisselingen heeft, vooral als hij moe is. Na een lange dag op school of het kinderdagverblijf raakt een kind snel overstuur.

En als we deze emoties benoemen? 

Natuurlijk is het lastiger om dit te doen met een kind dat een beperkte woordenschat heeft, aangezien hij de taal nog aan het leren is. Als u bereid bent te wachten tot uw kind rustig is, dan kunt u hem vragen waarom hij zo boos is. Een broer of zus die speelgoed heeft afgepakt, een speen die kwijt is, is hij gevallen? Probeer uit te zoeken waar de frustratie van uw kind vandaan komt en praat met hem. Soms kan alles wel zorgen voor frustratie. Vermoeidheid kan een kind zodanig in de war brengen dat hij niet eens meer weet waarom hij huilt. Laat de boosheid van uw kind vooral niet overgaan in agressie. Gooien met speelgoed, slaan of agressiviteit zijn uit den boze. Wees duidelijk: geen slaande of gevaarlijke bewegingen, anders volgt er straf of wordt het speelgoed afgepakt.

Een lijst met emoties om de boosheid te overwinnen

Door boosheid leert een kind welke woorden kenmerkend zijn voor zijn emoties.  Met een lijst van woorden die gerangschikt staan naar intensiteit, kunnen we een kind helpen herkennen wat hij doormaakt:

  • Ontevreden,
  • Verdrietig,
  • Van streek,
  • Geërgerd,
  • Beledigd,
  • Boos,
  • Kwaad,
  • Nijdig,
  • Gefrustreerd.

Leer hem deze lijst te gebruiken om zijn emoties te benoemen en zoek vervolgens waar het gevoel vandaan komt. Wat is er die dag gebeurd? Waardoor is het kind overstuur geraakt?

4 activiteiten om de boosheid van een kind te stoppen

Een boek over boosheid

Sommige verhalen helpen kinderen om beter in slaap te vallen, andere leren over vriendelijkheid, delen, het familiegevoel of slechte eigenschappen. En bepaalde verhalen leren kinderen om te gaan met hun gevoelens. Om over boosheid te praten, gebruiken we de uiterlijke kenmerken van de personages: rode wangen, gebalde vuisten, gefronste wenkbrauwen of een pruillip. Deze verhalen helpen ouders om hun kinderen te leren wat de gevolgen zijn van boosheid, wat het kan veroorzaken en hoe ze ermee om kunnen gaan.

Een woede-monster knutselen

Dit is een knutselactiviteit die zal helpen bij het stoppen van de boosheid van uw telg als hij nijdig is.

U heeft hiervoor een rechthoekige, kartonnen doos nodig. Plak hem dicht met tape en maak er een grappig monstergezicht van. Gebruik een schaar of scherp mesje voor de mond. Door het gat kan uw kind vervolgens zijn zelfgemaakte tekeningen of woorden van boosheid gooien. 

Met wit papier, kleurpotloden of verf kan hij zijn eigen personage creëren.
Als het monster af is, kunt u uw kind (als hij boos is) een tekening laten maken of woorden laten opschrijven (als hij dat kan) over zijn boosheid en het stuk papier in de mond van het monster gooien. Haal de doos tevoorschijn op het moment dat uw kind een driftbui heeft. 

De schreeuwdoos

Uw kind heeft een beperkte woordenschat, maar het is nog steeds noodzakelijk dat hij zijn boosheid kan uiten. Hij moet zich uit kunnen drukken en dit kan met behulp van een schreeuwdoos.

Een fles, conservenblik of ronde doos: maak er met het gezin iets moois van en gebruik hem om stoom af te blazen door erin te schreeuwen. Als alle schreeuwen erin zitten, gooit u ze buiten weg. Zo verdwijnen alle negatieve gevoelens die we hebben en die ons boos maken. 

De kalmeerhut

Als u genoeg ruimte hebt in huis of in de kinderslaapkamer, dan kunt u voor uw kind een kalmeerhut maken. Dit is een hut met kussens, tekeningen, knuffels, boeken, kleurpotloden, blaadjes, etc. Op het moment dat hij boos is, kunt u hem vragen in de hut te gaan zitten om uit te razen. Alleen als hij dat zelf wil, want als hij geen zin heeft, heeft hij het recht om niet te gaan.

 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.