Blog

4 natuurlijke middelen om menstruatiepijn te verlichten

22 oktober 2020

4 natuurlijke middelen om menstruatiepijn te verlichten

Menstruatiepijn, wat een ellende! Bijna een op de vier vrouwen heeft gedurende één of meer dagen van haar cyclus last van deze veelvoorkomende kwaal, die ook wel dysmenorroe wordt genoemd. En dat kan echt heel vervelend zijn. Maar wist je dat er allerlei natuurlijke middelen zijn die menstruatiepijn doeltreffend kunnen verlichten? Met deze 4 oplossingen behoort een pijnlijke cyclus voortaan tot het verleden...

Etherische oliën, een doeltreffende remedie tegen menstruatiepijn

Bepaalde etherische oliën staan bekend om hun antispasmodische en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen een goed alternatief vormen voor pijnstillers en krampen verlichten.
Etherische oliën die worden aanbevolen tegen menstruatiepijn zijn onder meer etherische olie van cipres en van echte kamille. Het gebruik is heel eenvoudig, je masseert ze simpelweg op je pijnlijke buik. Slik je liever iets dan dat je smeert, dan kun je ook kiezen voor etherische olie van dragon of van spijklavendel.

Let op: wees altijd voorzichtig met het doseren van etherische oliën. Raadpleeg bij twijfel een deskundige.

Acupunctuur als preventieve behandeling

Acupunctuur helpt disbalans in het lichaam aan te pakken en de vitale energieën weer in evenwicht te brengen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat deze natuurlijke remedie menstruatiepijn doeltreffend kan voorkomen en verlichten. Het meest effectief is om voorafgaand aan de menstruatie acupunctuur toe te passen. Door bepaalde punten te stimuleren zou het lichaam beter bestand zijn tegen pijn, waardoor de menstruatiepijn als minder heftig wordt ervaren.
Het advies is om een trimester lang twee sessies per cyclus te doen.

Kruidenthee

Tal van lichamelijke kwaaltjes kunnen worden verholpen door planten, die een bewezen heilzaam effect hebben. Er zijn allerlei geneeskrachtige planten, wij hebben de meest doeltreffende en toegankelijke exemplaren voor je op een rijtje gezet:

  • Frambozenblad (dat er vooral om bekendstaat de bevalling te bevorderen) heeft een krachtige anti-spasmodische werking en helpt krampen en samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de menstruatie te verminderen.
  • Salie: een plant met een krachtig ontstekingsremmend en antispasmodisch effect, die niet alleen verlichting kan bieden bij menstruatiepijn, maar ook de cyclus kan reguleren.

Een kruik

Het wordt gezien als een middel uit grootmoeders tijd, maar een kruik is een van de meest effectieve manieren om menstruatiepijn te verlichten. Door de warmte van de kruik tegen je onderbuik ontspannen je spieren en neemt de pijn af. Kies je kruik op basis van de heftigheid van de pijn. Is je menstruatie heel pijnlijk, neem dan een kruik die de warmte lang vasthoudt. Heb je minder last, dan kun je kiezen voor een droge kruik of een kruik met water die gedurende 15-20 minuten een zachtere warmte afgeeft.
Je kunt het beste verschillende remedies tegelijk proberen om uit te vinden welke combinatie het best werkt voor jou. Vergeet niet om ook je huisarts te raadplegen.

Goed om te weten!
Het moet niet zo zijn dat je door menstruatiepijn niet meer kunt functioneren. Is de pijn te heftig, ga dan naar je huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.