Blog

5 Montessori wateractiviteiten voor de zomer

02 juli 2020

Montessori water zomer activiteiten

Wie droomt er niet van om de hele zomer in het water door te brengen, dit geldt ook voor baby’s! Water is niet alleen heerlijk verfrissend,  waterspelletjes zijn ook een eindeloze bron van leerzame pret. Wij delen de leukste Montessori water activiteiten met je. 

Uitknijpen van een spons

Een van de pijlers van de Montessori-activiteiten is overschenken. Maar heb je er al eens aan gedacht om de traditionele lepels en tangen te vervangen door een grote spons?

Met zijn unieke textuur en eigenschappen is het een geweldig zintuiglijk leermiddel!

Je baby zal de textuur zien veranderen als hij doorweekt is met water. Met het uitknijpen van de spons, zal je baby kunnen werken aan de motoriek en de kracht in zijn vingers.

Je kunt je kleintje ook laten zien hoe we de spons kunnen gebruiken om een ​krijtbord of de tafel schoon te maken en ze zo aan het huishouden te laten deelnemen. 

Workshop ijsblokjes

Begin met het maken van ijsblokjes met je kind:

  1. We gieten water in vloeibare toestand in het vormpje, en we merken dat ze onder invloed van de kou kleine ijsblokjes worden.
  2. Eenmaal uit de vriezer beginnen ze weer te smelten onder invloed van warmte: door ze met je vingers aan te raken of door ze in de zon te leggen.

Een mooie demonstratie van oorzaak en gevolg.

Om met nog meer oorzaak en gevolg te werken, kun je je ijsblokjes kleuren met kleurstof: een paar in geel, een paar in blauw ... laat je baby het resultaat zien wanneer het ijs smelt en de kleuren mengen!

Vissen met ijsblokjes

Een spannend spel om het concept van warm en koud te leren! Het enige wat je nodig hebt is een grote bak met water en naar keuze plastic ijsblokjes of "klassieke" ijsblokjes.

Laat je kind ze vangen met de vingers (om de greep tussen duim en wijsvinger te trainen) of met een vangnetje. Je kunt je kind vragen de ijsblokjes te sorteren op vorm of kleur.

Zintuiglijke bak: wat zinkt en wat drijft?

Zet hiervoor een grote bak met water klaar met verschillende kleine voorwerpen:

- Drijvende voorwerpen: kurken, plastic doppen, Lego®-stukjes...

- Zinkende voorwerpen: een metalen lepel, steentjes of schelpen ...

Je kunt je kind vragen om de voorwerpen te rangschikken: degenen die drijven en degenen die zinken.

Tip: Hou een badcape bij de hand, want het zou wel eens een natte boel kunnen worden 😉


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.