Blog

Hoe vermaak je je kindje in de auto?

09 juli 2020

baby kind in auto vermaken vakantie

De zomervakantie staat voor de deur! Heerlijk, maar tegelijkertijd betekent het wellicht ook dat er een lange autoreis voor de boeg staat. Mocht je je zorgen maken om het idee, lees dan snel onze selectie van activiteiten om je kind schermloos bezig te houden in de auto. Want met leuke activiteiten gaat de tijd sneller! 

#1 Zintuiglijke flessen

Voelboekjes, knuffels of zelfs zintuiglijke flessen zijn een favoriete bezigheid voor de allerkleinsten. Maak een speciale tas met speelgoed om alle lievelingsspeeltjes bij de hand te houden. Zo kunnen ze zelf tot rust komen na de wat drukkere, collectieve spelletjes en activiteiten.

#2 Luisterboeken in de auto

Of je nu een audio-cd of een Lunii verhalenfabriek gebruikt, je kind zal het heerlijk vinden om naar hun favoriete verhalen te luisteren. Zeker als hij/zij het verhaal mag kiezen. Het is ook een heel goed alternatief voor schermen. 

#3 Leren tellen dankzij de omgeving

Wordt je kindje ongeduldig achterin? Dit is het moment om hem af te leiden met dit spel. Wat je ervoor nodig hebt? Alles wat er buiten te zien is. Dus kom maar op met de auto’s, verkeersborden of zelfs koeien. 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 én 10! Op deze manier kan hij op een leuke manier leren tellen 

#4 Stilte spelletjes

Dit is bij uitstek het favoriete spel van ouders 😉. De winnaar is degene die zo lang mogelijk kan zwijgen. En misschien valt je kleintje zelfs in slaap....Stilte zorgt er ook voor dat je kind zich leert te vervelen, wat erg belangrijk is voor zijn cognitieve ontwikkeling.

#5 Geen ja, geen nee, het klassieke autospel

We denken er niet vaak genoeg aan, maar 'geen ja, geen nee' spelen met je kind is een geweldige bezigheid! Wat zijn ook alweer de spelregels? Eén persoon stelt de ander vragen. Deze moet antwoorden zonder ja of nee te zeggen. Zegt hij wel ja of nee, dan is hij af. Je kunt verder je eigen regels opzetten: de winnaar mag bijvoorbeeld het volgende luisterboek kiezen. Het spel is ideaal want je hebt er niets voor nodig en tegelijkertijd verrijkt het de woordenschat van je kindje. 

Algemene tips voor een vakantiereis:

  • Vergeet niet om de voorwerpen die belangrijk zijn voor je kindje mee te nemen, zoals favoriet speelgoed, knuffel of fopspeen. Dit zal hem geruststellen omdat op vakantie gaan stressvol kan zijn. Zeker in de auto want je kleintje heeft je niet in het gezichtsveld en kan daarom emotionele zekerheid nodig hebben. 
  • Kinderen zijn echte sponzen en voelen gemakkelijk de stress van hun ouders. Plan je reis zoveel mogelijk om zen te blijven. Zoek van te voren uit op welke plekken jullie pauzes gaan houden, zodat deze op de juiste momenten als lunchtijd of 4-uurtje vallen.
  • De plaspauze. Als je kind onlangs zindelijk is geworden, is de verleiding groot om hem een luier om te doen. Maar dit werkt tegen het proces van zindelijk worden. Het beste is om regelmatig een pauze te nemen om hem te laten plassen. Je kunt ook je potje meenemen voor noodplasjes langs de weg. Als je echt bang bent voor ongelukjes, kun je hem eventueel een luierbroekje aan doen. 

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.