Alles over het geboorteplan
Steeds meer aanstaande moeders willen de controle hebben over hun bevalling en claimen het recht te hebben om hun baby naar eigen inzicht te baren. Om hun stem te laten horen en hun wil te uiten, kan het echtpaar of de moeder een geboorteplan schrijven. Hoe schrijf je het? Met wie moet u het communiceren? We vertellen je alles.
Het geboorteplan: waar is het voor?
Het geboorteplan wordt geschreven door de moeder of de twee toekomstige ouders tijdens de zwangerschap en met het oog op de bevalling.
Er bestaat niet zoiets als een standaardformaat! Het geboorteplan moet de verlangens, wensen en weigeringen van het paar met betrekking tot de aanstaande bevalling duidelijk uitdrukken. Het kan interessant en nuttig zijn voor het kraampersoneel om hun motivaties en hun geschiedenis schriftelijk toe te lichten:
- een moeilijke eerste bevalling
- een angst die verband houdt met de familiegeschiedenis
- angst voor een ruggenprik ...
Hoe duidelijker en gedetailleerder het plan, des te beter het door de kraamafdeling zal worden ontvangen en hoe de dialoog kan worden geopend. Dit document is geen lijst met grieven, maar moet een basis vormen voor discussie met het medische team.
U kunt dit tijdens het laatste prenatale onderzoek met de verloskundige bespreken en haar vragen dit op te nemen in het dossier.
Als het geboorteplan duidelijk is op de dag van de bevalling, stelt het de toekomstige moeder ook in staat haar wil zonder vrees te uiten. Door haar verlangens op te schrijven, krijgt ze toegang tot een betere kennis van zichzelf en krijgt ze ook vertrouwen.
Wat staat erin?
Elke ouder heeft zijn eigen visie op de bevalling; Voor sommige toekomstige moeders is bevallen op de rug ondenkbaar, voor anderen is het een episiotomie die niet mogelijk is ...
Hier is een (niet-uitputtende) lijst van onderwerpen die in het geboorteplan vermeld kunnen worden:
- mogelijkheid om de afleverpositie te kiezen
- weigering van een epidurale of episiotomie
- geen controle gedurende de werktijd (behalve in het geval van een ruggenprik)
- Geen routine-infusie of onnodig vaginaal onderzoek
- De wens om te eten tijdens de bevalling
- De mogelijkheid om naar muziek te luisteren
- De wens om borstvoeding te geven en zo snel mogelijk borstvoeding te geven. Of, integendeel, de weigering van borstvoeding
- De rol van de vader: hij wil het koord doorknippen, naast zijn partner staan of juist aan de kant van de vroedvrouw
- De wens van huid op huid
De verzoeken hebben ook betrekking op uw baby - en in het bijzonder op de zorg die hij direct na de geboorte krijgt. Het is dus mogelijk om:
- niet om de navelstreng meteen door te knippen, maar om te wachten tot het niet meer klopt om het vast te klemmen en door te knippen
- dat uw baby niet onmiddellijk wordt gewogen of gemeten
- dat zijn luchtwegen en spijsverteringskanaal niet worden opgezogen, tenzij de situatie het vereist ...
Wat zijn de grenzen van het geboorteplan?
Ondanks de aanwezigheid van een geboorteplan, is het belangrijk om in gedachten te houden dat, zelfs als het medische team er alles aan zal doen om de toekomstige ouders zo goed mogelijk te ondersteunen volgens hun wensen, de situatie het nemen van tegengestelde beslissingen kan vereisen.
De veiligheid van de baby en de aanstaande moeder heeft altijd prioriteit en vereist soms acties die afwijken van het geboorteplan.
Laat een reactie achter
Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.