Blog

Baby gym: Dieren carnaval

16 februari 2021

Baby gym: Dieren carnaval

De gezondheidsautoriteiten adviseren om kinderen minstens 60 minuten per dag een fysieke activiteit te laten beoefenen. Maar hoe doe je dat als je in een appartement woont of als je niet naar buiten kunt? Zoals Tiphanie, onze deskundige op het gebied van psychomotriciteit adviseert: het is het beste om spel en imitatie aan te bieden, om kinderen te triggeren en te stimuleren. En wat is er beter om ze te stimuleren dan met een beetje muziek? Dus stellen we een gymnastiekles voor baby's voor op het thema van Carnaval des Animaux, geïnspireerd op het klassieke stuk van Camille Saint-Saëns. Deze meeslepende melodieën bieden de ideale gelegenheid om je met het hele gezin even helemaal te laten gaan. Dus zet die muziek maar aan, en hup daar gaan we!
(Muzikale reeks beschikbaar op onze Spotify-playlist )

De gunstige effecten van klassieke muziek op kinderen

Klassieke muziek beïnvloedt bepaalde functies in de hersenen, draagt bij aan het verbeteren van het geheugen, en heeft een gunstige uitwerking op de concentratie. Dit heeft weer een positieve impact op onze prestaties en productiviteit. Bovendien is klassieke muziek goed voor ons humeur en werkt het mee aan het voorkomen van depressie. Daarnaast wordt er vaak gesproken over het "Mozart-effect", als stimulans voor hersencapaciteiten.

Gymnastiek voor baby's: dieren imiteren aan de hand van muziek

Begin met het voorstel aan je kind om naar muziek te luisteren, en om op zijn eigen gevoelsmatige manier te bewegen als hij de dieren hoort. Als hij nog een duwtje nodig heeft om zich er toe te zetten, dan zijn hier wat voorbeelden van bewegingen die hij/zij zou kunnen proberen.

De leeuw: koninklijk lopen, met het hoofd recht omhoog.
De schildpadden: kruipen op handen en voeten met een bolle rug
De olifant: je wangen opblazen en met een zware pas lopen
De kangaroe:alle kanten op springen
De vissen: zwemvliezen nadoen en heen en weer rennen
De fossielen: in je handen klappen op het ritme van een xylofoon
De zwaan: de vredige fase... met een draai in de lucht, eindig je uitgestrekt op de grond terwijl je je vleugels zachtjes heen en weer wappert, met je ogen dicht, en langzaam tot rust komt.

Emoties een naam geven dankzij de gymles voor baby's

Deze muzikale opeenvolging roept aan de hand van de dieren verschillende emoties op. We gaan van de vurige leeuw via het enthousiasme van de kangaroe naar de melancholie van de zwaan... Zo kan muziek je kindje helpen om zijn eigen emoties te begrijpen, benoemen en beheersen. Het is in elk geval een uitstekende manier om zijn emoties te uiten, energie kwijt te kunnen en een goed gevoel te krijgen.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.