Blog

Coronavirus: preventieve hygiënemaatregelen voor kids

17 maart 2020

corona kids

Coronavirus: preventieve hygiënemaatregelen om met je kind te adopteren

Nu de Coronavirus epidemie in een stroomversnelling komt, is het niet meer dan terecht om te proberen diegenen te beschermen waar we het meest om geven: onze kinderen!

Toegegeven, deze epidemie is een "groot", wetenschappelijk en enigszins angstwekkend onderwerp. Het is echter zeer belangrijk om hen al op jonge leeftijd bewust te maken van de basisregels van preventie en hygiëne! Hier is een kleine herinnering, op advies van Adeline, onze referentie kinderverpleegster.

Maak je kind bewust van de hygiëne regels 

Kinderen hebben de neiging om niet erg opmerkzaam te zijn op de grondbeginselen.

Ze houden ervan om hun vingers in hun mond te steken, een fopspeen op te pakken die op de grond is gevallen, ramen te likken... Maar in het geval van een epidemische piek (dit geldt ook voor gastro-enteritis, griep...) is het beter om ze te leren hun handen van hun mond af te houden!

Ook kun je ze van jongs af aan leren om te  hoesten in de plooi van hun elleboog, door zelf het voorbeeld te geven. Vergeet niet dat kinderen repliceren alles wat volwassenen doen!

Je kunt hun speelgoed en spenen regelmatig wassen met zeepwater, door ze erbij te betrekken! "Het is badtijd voor het speelgoed! »


Hoe was je goed je handen?

Kleuters zijn soms huiverig om hun handen te wassen: omdat ze moeten stoppen met wat ze doen, of omdat ze meteen naar de tafel willen gaan...

De sleutel tot het motiveren van hem om deze hygiëneroutine te integreren is om er een leuk moment van te maken. Gebruik de rijmpjes, nummers, doe de "run to the sink"... Je kent je kind door en door, wij twijfelen er niet aan dat je zult vinden wat het beste bij hem past!

Zoals Adeline, onze kinderverpleegster, ons eraan herinnert:

Een goede handwas moet tussen 40 seconden en een minuut duren! De truc van de Britse premier Boris Johnson: je moet 2x "Happy Birthday" kunnen zingen tijdens de handwas!

  1. Maak je handen nat met warm water.
  2. Giet een kleine hoeveelheid zeep
  3. Wrijf met je handpalmen, vingers, nagels en de achterkant van je handen. 
  4. Spoel met water
  5. Droog ze af met een schone, droge handdoek. Vermijd elektrische handdrogers, die bacteriën kunnen verspreiden.

Maar ook, pas je taal aan

Zoals altijd met kinderen is het beter om over dingen te praten dan te blijven stilstaan bij het onuitgesprokene.

Door dit fenomeen op een leeftijdsspecifieke manier te leren kennen, zal hij zich beter projecteren op de noodzaak om zichzelf te beschermen en de juiste hygiënereflexen aan te nemen.

Gebruik een zachte, kalme stem en een passende woordenschat. Gebruik bijvoorbeeld de term "grote ziekte" in plaats van "dodelijke epidemie" en "was je handen goed" in plaats van "volledige ontsmetting".


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.