De beste witte ruis om je baby in slaap te krijgen
Valt je kleintje soms moeilijk in slaap? Probeer het dan eens met behulp van witte ruis! Dit diepe geluid heeft een hypnotiserend, bijna ‘magisch’ effect op baby's, waardoor ze makkelijk in slaap vallen.
In werkelijkheid is er weinig magisch aan: witte ruis maskeert storende omgevingsgeluiden en doet baby's denken aan de 9 maanden die ze in de buik van hun moeder hebben doorgebracht.
En hoewel de wetenschap nog niet helemaal kan verklaren hoe dit kalmerende effect precies werkt, zijn ouders er niet minder enthousiast over. Maar welke witte ruis kan jouw nachtrust redden? Lees hier de tips van andere ouders...
1. Het geluid van luchtstromen
Een stofzuiger, ventilator, föhn of afzuigkap... Op het geluid van een luchtstroom vallen baby's doorgaans als bij toverslag in slaap! Het trekt hun aandacht en kalmeert ze vaak direct.
Voor Charlotte, moeder van 4 kinderen van 1, 3, 7 en 10 jaar, betekende de komst van de jongste dat ze het moederschap helemaal opnieuw moest uitvinden. Witte ruis hielp haar om 's nachts weer te slapen:
“Toen mijn dochter een maand of 2, 3 oud was, deed ze 's nachts geen oog dicht! Op een avond wist ik het niet meer en heb ik de afzuigkap aangezet. En van het ene op het andere moment kalmeerde Lou... Direct! Het was alsof ze gehypnotiseerd werd door het blazende geluid. Drie minuten later lag ze in mijn armen te slapen... Het leek wel een droom! Elke moeilijke avond herhaalde ik dit ritueeltje. En na een paar weken viel ze zelf in slaap en had ze het geluid niet meer nodig.”
2. Het geluid van water
Een waterval, het regelmatige geluid van golven of de regen... Ook het geluid van water werkt perfect om een baby te kalmeren en rustig in slaap te laten vallen.
Lucie, moeder van 2 kinderen van 10 maanden en 4 jaar, ontdekte de magische werking van watergeluiden per toeval.
“Toen mijn zoon 3 maanden oud was, wilde hij opeens niet meer slapen. Om 11 uur 's avonds was hij nog klaarwakker. Op een avond probeerde mijn partner hem in slaap te wiegen terwijl ik onder de douche stond. En wat er toen gebeurde! Ik was mijn haar aan het wassen, ik hoorde niets, maar toen hij langs de halfopen badkamerdeur heen en weer liep, stopte onze baby met spartelen… en... viel in slaap! EINDELIJK! We waren zo blij... “
3. Het geronk van een auto
Baby's houden vooral van het continue monotone gebrom, dat hen ongetwijfeld herinnert aan de tijd die ze in de buik van hun mama doorbrachten. Leuk voor papa's met auto's als hobby: autofabrikanten hebben zich laten inspireren door de vele ouders die elke nacht met hun kind in de weer zijn. Zij kwamen met ontwerpen als de Dream Cradle van Renault of de Max Motor Dreams van Ford, die het geluid van een automotor reproduceren.
4. Het geluid van je hartslag
Een van de beste manieren om een baby te kalmeren is om hem tegen je borst te leggen. Ouders kunnen huid-op-huidcontact gebruiken om hun baby tegen hun borst in slaap te laten vallen. Het regelmatige geluid van je hartslag maakt je baby rustig. Deze natuurlijke witte ruis zorgt er bovendien voor dat jullie beide hartslagen sychroniseren, zodat je kleintje ontspant. Het lijkt wel magie!
5. Een playlist met witte ruis
Werken de bovenstaande geluiden niet bij jouw kind? Probeer dan eens een van de playlists die je op YouTube of Dailymotion vindt.
Ook zijn er knuffels verkrijgbaar die witte ruisgeluiden maken. De merken My Hummy, Easydream en Whisbear verkopen bijvoorbeeld speelgoed dat zachte, rustgevende geluiden afspeelt.
6. Apps
Heb je geen waterval of föhn in de buurt, maar wel een mobiele telefoon? Top: dan kun je Sleepmaker Rain, Sleepbot, Nature Sounds Relax and Sleep of RelaxMelodies downloaden om je kleintje in slaap te helpen vallen.
7. En roze ruis?
Heb je daar al eens van gehoord? Dat is net even anders dan witte ruis. Het verschil is dat de hoogste frequenties minder intens zijn. Roze ruis is dus zachter en dieper, en ontspant daardoor blijkbaar nog beter.
De nadelen van witte ruis
Sommige experts adviseren echter het gebruik van witte ruis te beperken. Waarom? Omdat je kind door het gebruik van deze techniek niet zou leren om zelf in slaap te vallen. Slaap is een natuurlijke functie, die vanzelf en zonder hulp van buitenaf zou moeten functioneren. Een kind dat gewend is om in slaap te vallen op witte ruis, kan later moeite hebben om zelfstandig in te slapen... En hoewel vele ouders enthousiast zijn over het magische effect van witte ruis, is elk kind weer anders! Het ene kind zal dus beter reageren op deze methode dan het andere. Helpt het niet bij jouw kleintje? Geef de moed dan niet op Er zijn nog veel meer technieken om je kind in slaap te helpen vallen...
Laat een reactie achter
Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.