Blog

Het belang van de hechting tussen ouder en kind

11 mei 2020

hechting moeder kind draagdoek

"Laat hem huilen, anders verwen je hem!

"Hou hem niet te lang in je armen, je geeft hem slechte gewoontes."

"Maar laat het kind een beetje ademen."

"Wie is het die de navelstreng niet wil doorknippen, hij of jij ? »

We durven te wedden dat elke jonge ouder ten minste één van deze "goedbedoelde adviezen" heeft gehoord. Voor oudere generaties wordt het dichtbij je houden van je baby niet altijd als positief gezien. Vandaag weten we echter dat na de bevalling mama en baby zich moeten hechten. En omdat je met z’n tweeën altijd sterker bent, hebben we het vandaag over alle voordelen van deze hechting, voor de ouders en voor de baby.

 

Het 4e trimester: in het verlengde van 9 maanden zwangerschap

Er wordt steeds meer gesproken over het 4e trimester als een directe verlenging van de zwangerschap. Het is een belangrijke periode waarin de nabijheid tussen moeder en kind essentieel is voor een goede hechting. Dit nauwe contact is gunstig:

- Voor de moeder: na de bevalling moet ze het hoofd bieden aan de babyblues, haar nieuwe lichaam, vermoeidheid... Maar de natuur heeft het goed gedaan! De nabijheid van haar baby zal haar in staat stellen om verschillende hormonen af te scheiden, waardoor ze zich met name meer uitgerust zal voelen...

- Voor de baby: hij gaat van de baarmoeder (in perfecte symbiose met zijn moeder) naar een wereld vol lawaai en fel licht, waar hij zich helemaal alleen zal moeten voeden... Maar wanneer de baby teder tegen zijn moeder wordt aangedrukt, vindt hij het zachte geluid van haar hartslag en haar geruststellende warmte terug. En kan hij zelfs de borst vinden zonder erom te hoeven vragen!

 

Hechting in de praktijk

Veel methodes zijn een tijd verdwenen maar maken de laatste jaren een comeback:

- Dragen in een draagdoek

- Huid-op-huid contact

- Co-sleeping

- Langdurige borstvoeding,

- Borstvoeden op verzoek

De hechting maakt het mogelijk om direct te reageren op de primaire behoeften van jouw baby, zonder dat hij zich hoeft te uiten door te huilen. Zo kunnen moeder en baby de eerste maanden serener en veiliger doorbrengen. 

 

De plek van de vader in de hechting

Het belang van de hechting wordt al lang belangrijk gezien voor zowel moeders als vaders. Maar zoals Mathilde Bouychou, onze referentie psycholoog, ons eraan herinnert:

De geboorte van een kind is niet alleen de geboorte van een baby, maar ook die van een vader en een moeder. Geen van deze rollen mag worden verwaarloosd!

En de geboorte van een vader kan ook plaatsvinden dankzij deze hechting. Zo kan de vader bijvoorbeeld bij de geboorte huid-op-huid doen, zijn baby in een draagdoek dragen, de co-sleeper aan zijn zijde zetten, de fles geven wanneer de moeder geen borstvoeding geeft... de enige grenzen zijn de grenzen die we onszelf opleggen!

Goed om te weten

Als je te horen krijgt dat je je baby slechte gewoontes geeft, weet dan dat de Amerikaanse schrijver Jean Liedloff in een essay uit 1975 heeft laten zien dat pasgeborenen die op deze manier aan moeders worden gehecht, zich uiteindelijk zelf los maken van hun moeders wanneer ze genoeg vertrouwen hebben in de wereld om hen heen.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.