Blog

"Ik moest met pijn in mijn hart mijn baby de borst afwennen, ik had geen keus"

28 april 2021

Door Marina, 32 jaar, 2 kinderen

Borstvoeding was altijd een geladen onderwerp voor mij.
Ik heb zelf mijn moeder op jonge leeftijd verloren en door middel van het geven van borstvoeding kon ik dit gemis op de een of andere manier compenseren. Sinds de positieve zwangerschapstest was ik vastbesloten om tot de laatste druppel borstvoeding te geven.

Mijn eerste kind gaf ik 16 maanden borstvoeding. Veel mensen zeiden dat dit "te lang" was, maar ik vond het jammer dat ik "nu al" moest stoppen. Maar daar was een reden voor: ik was zwanger van mijn tweede kind en na 3 maanden zwanger te zijn en tegelijkertijd borstvoeding te hebben gegeven, schreeuwde mijn lichaam om te stoppen. Ik kreeg ernstige hyperemie.
Dus toen mijn tweede kind geboren werd, stond ik te popelen.
Hoewel ik al snel weer ging werken, wilde ik dat het zou lukken. Dus kolfde ik in mijn pauzes (op de wc).
Ik  kolfde 's avonds tijdens het tv-kijken.
Zodra ik een minuut vrij had, kolfde ik.
Borstvoeding zodra de baby erom vroeg, dag en nacht. In de weekenden profiteerde ik ervan om "alles weer in gang te brengen" en om de band tussen moeder en baby aan de borst te versterken.

Tijdens de 8 maanden dat ik mijn jongste borstvoeding gaf, worstelde ik met overproductie, stuwing en verstopte melkklieren ... Tijdens deze momenten voelde ik me erg verdrietig en kwetsbaar en deed ik er alles aan om me beter te voelen, maar ik had veel pijn en sliep niet meer ...

En toen bij wijze van wonder de verstopping zich oploste, nam ik me voor om nooit meer zo te lijden. Dit gebeurde nog eens 2, 3 keer totdat ik op de Eerste Hulp terechtkwam en ik de blik in de ogen van mijn man zag. Hij wist hoe belangrijk borstvoeding voor mij was en wilde de confrontatie niet aangaan. Maar ik zag het aan zijn blik.

En toen ging ik een paar dagen weg. Een vrijgezellenfeestje van 4 dagen in het buitenland dat ik echt niet wilde missen: na 2 opeenvolgende zwangerschappen en een razendsnel levenstempo, had ik de behoefte om te ontspannen en even tijd voor mezelf te hebben. Mijn man en vrienden moedigden me ook erg aan, dus pakte ik mijn koffer.De koelkast stond vol met moedermelk, evenals een doosje melkpoeder "voor het geval dat". Moeders zijn op alles voorbereid ...

Toen ik terugkwam, kwam mijn man me ophalen op het vliegveld samen met mijn zoontje. Zodra ik hem zag, wilde ik meteen borstvoeding geven. Maar toen brak mijn hart: hij deed zijn mondje niet open. Hij keek me aan en glimlachte. Ik voelde zijn adem op mijn blote tepel, maar er gebeurde niks. Een dolksteek in mijn buik ...
Maar dat zegt niks, als hij honger heeft, zal hij er wel weer om vragen! Indien nodig met huid-op-huid-contact en een bijzetbedje ... Maar nee. 's Avonds schreeuwde hij aan één stuk door ... hij heeft me zelfs gebeten! Dit hielden we één, twee nachten vol ... (overdag kreeg hij een flesje moedermelk van de babysitter, dat ik in de wc op werk kolfde).

En toen, een aantal nachten later, stond mijn man op en verliet de slaapkamer. Hij kwam een paar minuten later terug met een flesje "melkpoeder" dat hij mij overhandigde met een veelzeggende blik. Baby dronk het flesje in één keer op en ging rustig slapen.
En wij ook. We voelden ons goed bij onze beslissing.
Ik heb er alles aan gedaan om de borstvoeding zo lang mogelijk te laten duren ... Maar ik moest er niet zelf aan ten onder gaan. Want vrouwen moeten zich goed in hun vel voelen om een geweldige moeder te kunnen zijn. En ik draaide een beetje door van deze situatie ...
Kolfen in de wc tijdens mijn lunchpauze.
Huilen om de zoveelste borstklierontsteking
Nooit meer een momentje voor mezelf
Groot slaapgebrek ...

Dus ja, borstvoeding geven is fijn. Het is mooi. Het is niet te omschrijven. Een echt menselijk avontuur, naast alle onvermijdbare gezondheidsvoordelen voor zowel de baby als de moeder. Naar mijn mening is het belangrijk om borstvoeding te geven, maar alleen als dit mogelijk is en als de nadelen niet de overhand nemen. Het ouderschap moet gelukzalig zijn, je moet er niet onder lijden. En als daarom flesjes gebruikt moeten worden, dat is dat maar zo!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.