Blog

Je kindje helpen stoppen met de fopspeen

02 juli 2020

stoppen met fopspeen

Kan je baby niet in slaap vallen zonder zijn collectie fopspenen? Kun je hem amper verstaan ​​wanneer hij praat, omdat hij slecht articuleert?
Binnenkort naar school, de mogelijke impact op het gebit of zelfs om hygiënische redenen, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom te stoppen met de speen.

Het probleem is dat je baby verslaafd eraan is en hij er niks van wil weten, en terecht: zuigen is een natuurlijke en geruststellende behoefte voor de kleintjes.
Geen paniek: hier zijn enkele methoden om het hoofdstuk ‘fopspeen’ zachtjes af te sluiten!

Speel in op het 'Ik ben nu groot'-effect

Er is geen specifieke leeftijd voor het stoppen met de speen, maar de meeste kinderen zullen deze rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar gaan verlaten. Op deze leeftijd gaan kinderen steeds meer richting de buitenwereld toe en ontdekken andere leeftijdsgenootjes. Het stoppen met de fopspeen kan de overgang naar "de wereld van volwassenen" betekenen.

De beste manier is om er samen over te praten:
'Je wordt groot en het is echt gaaf! En wanneer we groter worden, hebben we overdag de fopspeen niet meer nodig, en ook niet voor het dutje! En als je er klaar voor bent, kun je je fopspeen ook weglaten voor de nacht. Ik weet dat je het kunt, en ik ben trots op je!'

Gebruik de progressieve methode

Om de fopspeen voorzichtig te stoppen, is de progressieve methode ideaal! Het moedigt je kind aan om zijn fopspeen steeds minder te gebruiken, in zijn eigen tempo.
Eerste stap: je kunt beginnen met de fopspeen thuis te laten wanneer jullie gaan wandelen. Je kind zal hem overdag niet missen, zeker als hij te druk is met andere dingen.
Tweede stap: probeer hem beetje bij beetje weg te laten tijdens het middagdutje.

Een kans grijpen

De fopspeen is onderweg kwijtgeraakt of is kapot en moest worden weggegooid. Oh, wat vervelend is dat zeg!
Je kunt de kans grijpen om die speen gewoonweg niet te vervangen.
In dit geval moet je enkele dagen of misschien zelfs weken voet bij stuk houden wanneer je kindje moeite heeft om in slaap te vallen. Wees standvastig en geruststellend!

Wacht tot hij zelf er mee stopt

Je kunt ook het ritme van je kind respecteren en wachten tot hij zelf met zijn fopspeen stopt. Kinderen hebben vaak een keerpunt: dit maakt deel uit van hun onafhankelijkheidsproces. In dit geval is het stoppen met de fopspeen een stuk gemakkelijker voor jullie allebei!

Als je denkt dat je kind klaar is om afscheid te nemen van zijn fopspeen dan kun je hem voorstellen zijn fopspeen in een doosje te stoppen en hem naar Fopspeenland te sturen of misschien zelfs aan te bieden aan de (nieuwe) baby in het gezin.

En jij, welke wondermethode heb je gebruikt om je kind te laten stoppen met zijn fopspeen?


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.