Blog

Kun je naar buiten om te wandelen met je baby in de winter?

23 november 2020

Kun je naar buiten om te wandelen met je baby in de winter?

Wist je dit al? In Scandinavische landen doen de kleintjes een middagslaapje buiten, zelfs als de thermometer onder de nul graden zakt!
Wat een contrast met ons, bezorgd op het moment dat de koude dagen beginnen… Er is echter geen reden om niet naar buiten te gaan in de winter, op voorwaarde dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt.

Naar buiten gaan in de winter met een baby: wat een goed idee!

Behalve bij pooltemperaturen / extreme kou of als de baby ziek is, kun je zeker naar buiten met je baby.
Dat doet vast en zeker goed:

– voor jou als ouder om er even uit te zijn
– voor de baby om frisse lucht in te ademen


Enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:
– Pak je baby goed in, met muts en warm pak.
– Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen: bijvoorbeeld naar binnengaan in een heel warm winkelcentrum met je baby terwijl het buiten heel koud is.
– Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen. Zodra de baby last heeft van ongemak: honger, hij moet verschoond worden of heeft het koud, dan gaan jullie direct terug naar huis om op te warmen.

Met de baby naar buiten in de winter: let op de babydrager!
Belangrijk om te weten voor een uitstapje met een draagzak of draagdoek: trek de baby geen combipak aan! Het lukt daarmee misschien niet om de baby op de juiste manier in de drager te zetten. Bij een draagdoek is de baby al bedekt met meerdere lagen stof, en is het dus niet nodig om hem nog veel meer te bedekken.
Bovendien profiteert hij ook van jouw warmte! Je kunt hem in de doek zetten in pyjama, vestje en mutsje, mits je zorgt dat de luchtwegen vrijgehouden worden. Als het erg koud is, dan kun je een kleine gevouwen deken of fleece over de doek hangen voordat je een jasje of draagcape aandoet. En vergeet de kleine voetjes niet aan te kleden met een paar hoge schoentjes onder de pyjama.

En als je niet naar buiten gaat met de baby: zorg er dan voor dat het huis niet te warm is!

Zelfs als de ijzel langzaam op de ruiten verschijnt, dan is het nog niet nodig om de thermostaat hoger te zetten in huis. En al helemaal niet in de babykamer! Dat is niet goed voor de planeet, én niet voor de gezondheid van je baby.

Wist je dat?

De ideale temperatuur in de babykamer tussen de 18° en de 20° dient te liggen.

Om je baby te laten slapen in de juiste omstandigheden qua warmte en veiligheid zijn er drie dingen essentieel: een romper, een warme pyjama en een slaapzak.

Voor pasgeborenen die nog moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te reguleren kun je eventueel een mutsje en een vestje toevoegen.





Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.