Blog

Kunnen we niet genoeg moedermelk hebben?

10 juni 2020

borstvoeding twijfel genoeg melk

"Heb ik genoeg melk?", "Drinkt mijn baby voldoende?", "Is mijn melk voedzaam genoeg?"

Welke jonge moeder die borstvoeding geeft, heeft zichzelf deze vragen nooit gesteld? Het is waar dat je tijdens het geven van borstvoeding vaak fases van ontmoediging doorloopt ... vooral als je bang bent om niet voldoende moedermelk te hebben en daardoor je baby niet kan voeden. Carole, lactatiedeskundige, vertelt ons meer over borstvoeding

1. Hoe wordt moedermelk gemaakt?

De melkproductie is vooral een kwestie van hormonen! Maar de hoeveelheid geproduceerde melk hangt af van twee factoren:
1. hoe effectief de baby zuigt
2. de frequentie van de voedingen

Bij het geven van borstvoeding zal de baby ervoor zorgen dat de moeder twee hormonen afscheidt:
1. Oxytocine (het beroemde gelukshormoon!)
2. Prolactine, het melkproducerende hormoon.

Melkproductie hangt dus samen met de voedingen van de baby: hoe meer het zuigt, hoe meer het lichaam van de moeder zal produceren! Bij het op gang komen van de borstvoeding, zal de moeder een grote hoeveelheid melk produceren. Je borsten zullen dan ook vol aanvoelen. Naarmate de baby groeit, zal het lichaam van de moeder precies de juiste volume aan melk produceren: 0% verspilling! 

2. Kunnen we niet genoeg melk hebben?

In theorie wel. Maar volgens La Leche League komt in geïndustrialiseerde landen onvoldoende moedermelk vanwege puur fysiologische oorzaken slechts in 1 tot 5% van de gevallen voor.

Het 'gebrek aan melk' (of dit nou echt zo is of niet) is echter een van de hoofdzakelijke redenen waarom we stoppen met borstvoeding!

Carole, lactatiekundige, legt uit:

Wanneer er een gebrek aan melk is, komt dat vaak doordat:
- de baby een klein zuigprobleem heeft of niet goed aan de borst ligt
- de moeder moe is
- de baby ook flesvoeding krijgt (want hoe minder een baby zuigt, hoe minder melk de moeder produceert ... enzovoort!)

3. Wat te doen als je het gevoel hebt dat je niet voldoende moedermelk hebt?

De gouden regel: rust! Hoewel dit advies misschien onwerkelijk lijkt als je een jonge ouder bent, moet je er rekening mee houden dat vermoeidheid en stress de lactatie verstoren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk ontspant, vooral tijdens voedingen.

4. Kunnen bepaalde zogenaamde 'galactogene' voedingsmiddelen helpen?

Het allerbelangrijkst bij borstvoeding is hydrateren! Het lichaam van een moeder heeft water nodig om melk te maken. Zorg dus dat je de hele dag een fles water of kruidenthee in de buurt hebt. Je kunt ook je voedingspatroon aanpassen dat rijk is aan verse groenten en fruit, dat veel vocht bevat.
Van bepaalde voedingsmiddelen wordt gezegd dat ze galactogeen,ofwel borstvoeding stimulerend zijn, waaronder:
- groene anijs, steranijs en venkel
- cashewnoten en amandelen
- komijn en fenegriek
- dadels
- haver

5. Wat moet je vermijden tijdens het geven van borstvoeding?

Bij problemen is het toch beter om de baby geen aanvullende flesvoeding te geven. Dit geldt vooral tijdens de eerste weken, wanneer borstvoeding op gang wordt gezet. Het gebruik van borstschelpen kan ook best worden vermeden wanneer je tepelkloven hebt. Deze kunnen de effectiviteit van het zuigen beïnvloeden. En zoals we al zeiden, hoe minder goed het kind zuigt, hoe minder melk de moeder produceert. Borstvoeding op verzoek is de regel moeten zijn. Idealiter geef je je baby de borst zodra de baby de eerste tekenen van honger vertoont en wacht je niet tot hij ongeduldig wordt. 

Tip:

Huid op huid met je baby is ideaal voor het stimuleren van de borstvoeding. Tijdens het knuffelen met je baby produceer je oxytocine, welke je zal helpen te relaxen en uit te rusten.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.