Moeten we bang zijn voor een episiotomie?
Episiotomie lijkt een beetje op de grote boze wolf van een moeder. Deze incisie, ongeveer 2,5 cm tot 5 cm lang, wordt gemaakt om de doorgang van de baby op het moment van bevalling te vergemakkelijken. Het is tegenwoordig niet veelvoorkomend meer.
In de wereld zijn vrouwen echter niet gelijk vóór ‘de episio’, omdat sommige landen het meer beoefenen dan andere . Bovendien omschrijven sommige vrouwen deze interventie als een daad van verloskundig geweld dat gevolgen kan hebben voor hun seksualiteit, hun leven als vrouw en als moeder.
Dus, moeten we bang zijn voor een episiotomie? Waarom wordt het nog steeds beoefend? We beantwoorden al uw vragen met de hulp van Sanni Comte, vroedvrouw van het Hospital des Diaconesses in Parijs.
1. Het verloop van een episiotomie
Een episiotomie is een incisie van het perineum (dat wil zeggen, de reeks spieren die de geslachtsorganen ondersteunen) tijdens de bevalling, om het verlaten van de baby te vergemakkelijken. Op dit moment wordt het perineum maximaal uitgerekt. Zoals Sanni Comte, al 15 jaar vroedvrouw in Parijs, uitlegt:
“Als het ritme van de baby het toelaat, wacht het team tot je perineum zo ver mogelijk is uitgerekt om een episiotomie te voorkomen. In sommige kraamklinieken worden zelfs acupunctuur-, digipunctuur- en perineale massages aangeboden om het perineum tijdens de bevalling te ontspannen ”.
We stellen ons vaak voor dat de incisie mediaan recht is, maar over het algemeen wordt deze onder een hoek gemaakt (dit wordt de 'medio-laterale' episiotomie genoemd) naar rechts of naar links (meestal naar rechts omdat de meerderheid van de beoefenaars gelijk heeft). Hechten wordt onmiddellijk na de bevalling en bevalling van de placenta uitgevoerd met draadjes die binnen 10 dagen verdwijnen De genezing zal binnen 3 weken tot 1 maand voltooid zijn.
2. In welk geval wordt het gebruikt?
Sommige vrouwen omschrijven de episiotomie op een krachtige manier, als een daad van geweld. Bovendien heeft dit onderwerp, waarover in Frankrijk veel is gedebatteerd, episiotomie ingedeeld in het register van "obstetrisch geweld".
Verloskundigen en verloskundigen wordt al jaren aanbevolen om bijna altijd een episiotomie uit te voeren bij:
- een eerste bevalling
- om grote baby's te baren -
bij het gebruik van instrumenten om de baby succesvol te extraheren (tang, zuignap, spatels)
- in het geval van een ruggenprik
- onder het voorwendsel dat de moeder niet goed kan persen
- als de baby in foetale nood verkeert.
Maar geen enkele studie heeft het mogelijk gemaakt om de waarde van systematische episiotomie in al deze gevallen te bewijzen.
Voor Sanni Comte zijn we vandaag ver verwijderd van deze praktijken.
“Episio wordt alleen beoefend als je de geboorte van de baby moet bespoedigen (zoals in het geval van een vertraging van de hartslag van de baby). Als we niet kunnen wachten tot het perineum uitzet of tijdens instrumentele extractie met de indruk dat er een diepe traan zou kunnen zijn, dan zullen we het oefenen. Bovendien is het enige geval waarin episiotomie systematisch wordt geïndiceerd, wanneer de ruimte tussen de anus en de opening van de vagina kort is, dat wil zeggen minder dan 2 cm en dit is uiterst zeldzaam.
Episiotomie versus scheuring van het perineum?
Lange tijd werd aangenomen dat een schone episiotomie beter was dan een traan in het perineum. Maar studies bevestigen dat episiotomie dit niet voorkomt. Bovendien is aangetoond dat een traan minder pijnlijk en oppervlakkiger is en minder bloedt dan een episiotomie in de onmiddellijke nasleep. Zoals onze vroedvrouw uitlegt:
“De scheur zorgt voor een betere genezing omdat het van nature in de richting van de spiervezels plaatsvindt.
Heb je het recht om een aflevering te weigeren?
Ja , u kunt weigeren een episiotomie uit te voeren. In overeenstemming met de aanbevelingen van de Haute Autorité de Santé, moet de episiotomie worden uitgevoerd in overleg met u en nadat u de nodige informatie heeft ontvangen.
Maar voordat u het weigert, kunt u ook een kraamkliniek kiezen met een laag episiotomiepercentage. De wereld heeft het percentage episiotomie in kraamklinieken in Frankrijk gepubliceerd om te controleren op welke schaal het werd uitgevoerd . Deze cijfers zijn, zoals u zich kunt voorstellen, erg handig om te beslissen waar u gaat bevallen.
Zijn er "wonder" oplossingen om dit te voorkomen?
Sommige beoefenaars raden perineale massage aan een paar weken voor de bevalling met een olie die de huid verzacht. Het kan helpen!
Wat betreft de positie van de bevalling, hebben sommige studies gepubliceerd door het Franse Nationale College van Gynaecologen en Verloskundigen aangetoond dat in plaats van de klassieke 'gynaecologische' houding (liggend op de rug), verticale of laterale posities tijdens de bevalling minder gebruik van episiotomieën mogelijk maken.
Seksualiteit na episiotomie
Zoals gezegd duurt de genezing van een episiotomie 3 weken tot 1 maand ... Je kunt dus zonder problemen de seksuele activiteit hervatten - en als je dat wilt. Zoals Sanni Comte geruststellend opmerkt:
“Alle vrouwen zijn ongerust over het hervatten van seks na een traan of episio. Maar houd er rekening mee dat het litteken niet opnieuw kan openen! Aan de andere kant is er na de bevalling en de hormonale stoornissen die daarop volgen altijd een fysiologische vaginale droogheid. Het is daarom beter om een smeermiddel aan te brengen om de hervatting van meldingen te vergemakkelijken.
In ieder geval tonen de onderzoeken die zijn gepubliceerd door het (zeer wetenschappelijke) National College of French Gynaecologists and Obstetricians aan dat je binnen 3 maanden een seksleven kunt vinden in overeenstemming met wat je weet! Naast de cijfers en nationale gemiddelden is het natuurlijk aan jou om je sensaties te ontdekken en (als je dat wilt) een seksuele activiteit in je eigen tempo met je partner te hervatten ...
Laat een reactie achter
Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.