Blog

Montessori-activiteiten voor de herfst: Ontdek de natuur!

29 september 2020

montessori herfst activiteiten

In de tuin of in een park, de herfst is een zintuiglijke speeltuin voor kinderen!
Het kleurenpalet van de bomen, de bladeren die onder je voeten kraken en de regen die op onze gezichten druppelt… Vandaag nodigen we je uit om de natuur te ontdekken met een unieke Montessori-benadering. Klaar voor een onvergetelijk gezinsuitje?

1. Werk aan ruimtelijk inzicht

De herfst is een seizoen van aanzienlijke veranderingen, en de vallende bladeren herinneren ons hier aan! Bomen illustreren voor kinderen concreet het verstrijken van de tijd. Observeer de bomen vanuit verschillende oriëntatiepunten om aan het ruimtelijk inzicht te werken. 

Om dit te doen, stel je je kind voor de natuur vanuit verschillende gezichtspunten bekijkt:
- staand voor mama
- op papa's schouders
- vanachter een bankje
- vanonder de takken van een andere boom

Stel ook voor dat ze van dichtbij, en wat verder weg kijken om de afstanden te zien en te waarderen.

2. Train de zintuigen van je kindje

Vraag je kindje te luisteren naar het geluid van de wind in de bladeren, de vochtigheid te voelen, de kleuren te observeren, de ruwe bast van bomen aan te raken etc. De omringende natuur is een echte speeltuin die de zintuigen prikkelt! Wees dus niet bang om je handen vuil te maken en ga samen op pad om de wereld om je heen te ontdekken!

3. Verzamel en rangschik de bladeren

Met deze activiteit werkt je kindje aan het visuele gevoel, de concentratie en het vermogen om te rangschikken. Deze workshop kan gedaan worden in 3 stappen: afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van je kindje.

  1. Ideaal voor de jongste kindjes: laat hem/haar rondlopen en bladeren van verschillende afmetingen, vormen en kleuren verzamelen.
  2. Voor iets oudere kinderen kun je ze vragen de bladeren op categorie in te delen: dezelfde vorm, dezelfde grootte, dezelfde kleur.
  3. Ten slotte kun je met de oudere kinderen de bladeren te plakken in een boek. 

 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.