Blog

Montessori schep- en schenkwerkjes voor baby en kind

25 maart 2020

activiteit kids

Een weekend thuis achter gesloten deuren doorbrengen is niet altijd even gemakkelijk. Dit geldt al helemaal voor de allerkleinsten onder ons. Zij moeten constant bezig gehouden worden en van activiteit veranderen. Voor ouders is het soms echt een puzzel om steeds iets nieuws te bedenken, nieuwe activiteiten voor te stellen die interessant zijn voor iedereen maar ook pedagogisch interessant zijn.

Wij hebben Cécile, juffrouw, haar beste ideeën gevraagd over hoe de allerkleinsten bezig gehouden kunnen worden. Op nummer één komen zeker de schep- en schenkwerkjes in Montessori stijl.

Deze activiteit is ideaal voor kinderen vanaf 9 maanden tot veel groter. Een leuke oefening voor  zowel babies als kinderen.

Voor deze activiteit heb je een ovenschaal nodig of een andere grote schaal naar keuze. Idealiter is dit een vrij platte, lage schaal zodat je kind gemakkelijk bij de inhoud kan.

In deze schaal kun je nu verschillende objecten schenken, liefst met verschillende groottes en vormen. Bijvoorbeeld grove pasta, linzen, kikkererwten,  Playmaïs ® etc.

Hoe gaat de activiteit te werk? 

  • Vanaf 9 maanden: baby kan simpelweg met de inhoud van de schaal ‘spelen’: aanraken, proberen op te pakken, kijken.
  • Vanaf 12 maanden: baby kan proberen over te scheppen. Hij kan de objecten uit de schaal pakken en proberen in een ander bakje te doen.
  • Vanaf 16 maanden: we kunnen baby keukengerei voorstellen voor het overscheppen. Hij kan bijvoorbeeld bekers en soeplepels gaan gebruiken.
  • Voor de grotere kindjes: de keukengerei om te gebruiken voor het overscheppen worden fijner en moeilijker, bijvoorbeeld een tang of een pincet.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.