Op welke leeftijd is de oogkleur van een baby definitief?
Het is een van de eerste dingen die je vaak hoort na je bevalling: “ah, hij heeft jouw ogen!”. Iedereen is natuurlijk altijd verliefd op de diepblauwe ogen van een pasgeboren baby. Maar zal je kleintje die blauwe ogen houden? En op welke leeftijd is de oogkleur van een baby definitief? Wij vertellen je er alles over.
Waarom hebben baby's bij hun geboorte blauwe ogen?
De meeste baby's komen ter wereld met prachtige, diepblauwe ogen. Twee kleine saffieren die schitteren in de nacht. Maar de kans is groot dat ze deze bijzondere kleur ogen maar een paar maanden houden…
Bij de geboorte produceert de bovenste laag van de iris nog geen melanine. Dit bekende pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, de haren en de ogen.
In werkelijkheid is de donkerblauwe kleur afkomstig van de onderste laag van de iris, die doorschijnt. Naarmate je kleintje groter wordt en alle weefsels zich ontwikkelen, zorgen melanine en lipofuscine (een bruin celpigment) ervoor dat de ogen hun definitieve kleur krijgen.
Op welke leeftijd is de oogkleur van een baby definitief?
Over het algemeen begint de oogkleur van je baby te veranderen als je kleintje zo'n 3 maanden oud is. Deze verandering kan nog een hele tijd doorgaan, volgens sommige kinderartsen zelfs tot op 3-jarige leeftijd. Maar elk kind is anders en het is moeilijk om te generaliseren op het gebied van groei en ontwikkeling.
Kun je voorspellen welke kleur ogen een kind krijgt?
Afhankelijk van het genetisch materiaal van de ouders is de kans groter of kleiner dat een kind blauwe, bruine of groene ogen krijgt! Kan jij voorspellen welke kleur ogen jouw kindje krijgt?
Laat een reactie achter
Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.