Blog

SOS: mijn baby zit verstopt!

18 maart 2021

SOS: mijn baby zit verstopt!

Elk kind is anders, met zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen ontwikkeling ... en zijn eigen ritme van spijsvertering!  En hoewel de constipatie van de baby vaak van voorbijgaande aard is, is het goed om te weten wat de symptomen en remedies zijn om deze snel te verlichten.

De belangrijkste oorzaken van obstipatie bij baby's

De meeste constipatie bij kinderen is tijdelijk en wordt veroorzaakt door eenvoudige voedingsfactoren:

  • Slecht voorbereide flessen: we voegen niet genoeg water toe in verhouding tot het poeder
  • Een verandering in het voedingspatroon: vooral tijdens voedingsdiversificatie
  • De baby drinkt niet genoeg water: vooral in de zomer als het erg warm is
  • Niet genoeg vezels in de voeding

De   baby's  die  borstvoeding krijgen,  krijgen over het algemeen meer ontlasting per dag gedurende de eerste weken.  Het komt echter vrij vaak voor dat ze daarna maar één stoelgang per week hebben, of zelfs elke 15 dagen!  Deze verandering in doorvoer kan van de ene op de andere dag gebeuren: alles is normaal!

Goed om te weten :

Baby's vóór 6 maanden hebben zelden last van verstopping (vooral als ze borstvoeding krijgen).  Sommige baby's kronkelen en huilen bij elke stoelgang, zonder noodzakelijkerwijs verstopt te raken.  Het kan eenvoudigweg gasverlies of koliek zijn.

Symptomen van obstipatie bij baby's

Op het moment van voedseldiversificatie (d.w.z. rond de 4 tot 6 maanden van de baby), is het gebruikelijk om deze symptomen van obstipatie bij de baby te zien:

  • De baby wordt prikkelbaar, chagrijnig 
  • Heeft tekenen van buikpijn, die lijkt af te nemen als de baby op zijn buik ligt
  • Pijn bij het passeren van ontlasting
  • Ontlasting in de vorm van kleine harde ballen, soms vergezeld van bloedsporen als gevolg van kleine anale laesies.

Welk dieet is geschikt als de baby verstopt is?

Net als bij volwassenen, zal een aangepaste voeding de goede darmtransit snel herstellen.

Om dit te doen, verhoogt u de hoeveelheid vezels in de maaltijden van uw baby dankzij:

  • groene groenten: sperziebonen, witte prei,   spinazie
  • Volkorengranen (bijvoorbeeld volkorenpasta)
  • Fruitcompotes, vooral fruit met een laxerende werking zoals pruimen.

Zorg er ook voor dat uw baby gedurende de dag voldoende water drinkt.   Als het warm weer is , kun je hem vaker een drankje aanbieden.

Wist je dat ?

Bepaalde voedingsmiddelen zoals   bananen  , wortels, rijst en kweepeer verstoppen.  Geef ze niet aan uw baby als hij last heeft van verstopping!

Buikmassage, een natuurlijke remedie tegen constipatie bij baby's

Het maakt niet uit hoe oud je baby is,  abdominale   massage  kan helpen om doorvoer te versnellen en verlichting te geven.  De methode is simpel: het enige wat je hoeft te doen is je baby op zijn rug te leggen en de benen (knieën gebogen) in kleine cirkelvormige bewegingen naar de buik te brengen.
U kunt ook, meerdere keren per dag, de buik van uw baby zachtjes masseren, rond zijn navel, met de klok mee.   Deze methode werkt ook bij volwassenen!
De massage heeft een dubbel effect: de aanmaak van endorfine (een welzijnshormoon) heeft een kalmerend en ontspannend effect op je baby en de mechanische gebaren kunnen de darmen stimuleren en helpen bij het afdalen van de ontlasting.  Magie, is het niet?


Het kleine spijsverteringssysteem van je baby nestelt zich langzaam op zijn plaats.  In de meeste gevallen is de vertraging tijdelijk en volstaat het om de evolutie van de doorvoer van het kind te volgen.  Als de symptomen echter aanhouden, neem dan contact op met uw verwijzende kinderarts.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.