Blog

Kids in huis: ideeën om je kinderen bezig te houden

25 maart 2020

kinderen thuis bezig

En dan ineens zit je 24 uur per dag met je kinderen thuis.  Heel gezellig natuurlijk maar laten we eerlijk zijn ook een flinke uitdaging.

Terwijl je normaal gesproken een juf of een kinderdagverblijf leidster hebt om een groot deel van de dag pedagogisch in te vullen, is dat ineens jouw taak.

Hoe ga je er voor zorgen dat je kleintje deze dagen door komt zonder zich enorm te vervelen?

Geen zorgen wij helpen je een handje!

Laten we beginnen met de wetenschap dat het allemaal niet perfect hoeft. Iedereen probeert er het beste van te maken en dat is meer dan voldoende. Voor de 5e keer dezelfde activiteit? Dat is helemaal prima. Kinderen houden enorm van routine. Het is voor hen juist zo belangrijk dat er herhaling plaats vindt. Misschien vind jij het saai na 5 keer, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn voor je kinderen. Dus kom maar op met die zelfde stickers en kleurplaten. 

Om toch wat afwisseling te bieden zo nu en dan, hebben wij wat ideeën voor je, waar je maar weinig voor nodig hebt om ze te realiseren. 

Knutselen met zoutdeeg

Geen boetseerklei in huis? Geen paniek, met wat bloem, zout en water maak je je eigen boetseerklei.  Met als extra voordeel dat het zoutdeeg in de oven gebakken kan worden. Zo heb je direct een verf activiteit voor de volgende dag, handig!

Het recept?

  • 2 glazen bloem
  • 1 glas zout 
  • Een glas lauwwarm water

Meng de ingrediënten met de hand en je bent klaar voor wat boetseer pret. Wanneer het deeg aan je vingers plakt, kun je wat extra bloem toevoegen.

Tip: laat je kinderen zelf het recept klaar maken.

Vervolgens kun je de vormpjes in de oven afbakken op 100 graden. Gemiddeld een uurtje maar dit kan langer zijn afhankelijk van de dikte van je vormpjes

Motriciteit: een hindernis baan in de woonkamer

Met wat masking tape kun je een heuse hindernisbaan bouwen in je woonkamer. Maak bijvoorbeeld vierkantjes waar je kinderen veilig kunnen staan terwijl ze het moeras oversteken, want pas op er zitten krokodillen in het water! Of laat ze slalommen op de tenen om de monsters niet wakker te maken! Met een beetje verbeelding is de pret gegarandeerd.

Verbeelding: een hut in de slaapkamer

Met enkel wat lakens bouw je een gave boomhut. Nouja met een beetje fantasie is het een boomhut. Kies een plekje uit in de slaapkamer waar je de lakens kunt ophangen en vastzetten met bijvoorbeeld knijpers. Zo simpel heb je een nieuw en spannend speelhoekje, bijvoorbeeld om winkeltje te spelen, of om verhaaltjes te lezen, of om thee te drinken met de poppen. Noem het maar op, je kind is de baas!

 

Natuurlijk nemen deze activiteiten wat tijd in beslag. Maar ook hier geldt weer herhaling is prima. Hoe vaker ze het doen, hoe makkelijker ze zichzelf op een gegeven moment kunnen vermaken.

Vergeet ook niet dat je kinderen prima even alleen kunnen spelen met hun speelgoed. Is hij snel verveeld met zijn speelgoed? Berg wat speelgoed zo nu en dan op in de kast en biedt ze na een aantal dagen of weken weer aan. Je kind kan zo alles herontdekken en voor hen voelt het net alsof Sinterklaas langs is geweest!

 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.