Blog

Waarom is het belangrijk dat je baby zich verveelt?

30 maart 2020

Waarom is het belangrijk dat je baby zich verveelt?

Al heel vroeg zijn kinderen overal nieuwsgierig naar en willen duizend dingen tegelijk doen. Als ouder heb je vaak de neiging om ervoor te zorgen dat je baby zich niet verveelt en zelfs om hem bezig te houden tot hij in slaap valt! Toch is verveling een tijd van rust, met veel voordelen. Wil je weten welke? Dat lees je hier ...

Zich vervelen om alleen te leren spelen

Wanneer je kind gewend is aan een tamelijk strak schema, zal hij er zeker moeite mee hebben wanneer deze gewoontes worden doorbroken. Zodra hij wat tijd voor zichzelf heeft, raakt hij dan ook in paniek. En dat is logisch: hij is het niet gewend om zichzelf te vermaken! 

Een advies: laat hem zijn gang gaan! Probeer hem niet koste wat het kost bezig te houden of te vermaken, en vooral niet als dat betekent dat je hem voor de tv zet!

Laat je kind uitzoeken waarmee hij wil spelen en wat hij wil doen, laat hem zelf een bezigheid vinden. Want alleen spelen moet hij leren! Vooral in onze wereld van technologische overstimulatie! 

Laat je baby zich vervelen om zijn creativiteit te stimuleren

In onze samenleving wordt verveling als een ongemak gezien, maar je vervelen moet je leren!

Je kind leert heel veel van alleen spelen (op voorwaarde dat hij zich niet in de steek gelaten voelt). Zo kan hij zelf ontdekken wat hij leuk vindt, de details ontdekken die hij in zijn omgeving nog niet had opgemerkt, of zelf nieuwe activiteiten bedenken.

Wanneer hij zich verveelt, zal een kind bijvoorbeeld al snel een vliegend insect opmerken, of hoe de regendruppels langs het raam naar beneden glijden. En als je hem met zijn luiers ziet spelen en een puinhoop ziet maken in de woonkamer of zijn slaapkamer, wordt dan niet meteen boos! Zolang het redelijk blijft en hij zichzelf niet in gevaar brengt, laat je hem rustig experimenteren 😉

Zo wekt hij zijn nieuwsgierigheid op, laat hij zich meeslepen door nieuwe ontdekkingen in de wereld om hem heen en ontdekt hij nieuwe interessegebieden.

Bovendien zal een kind dat zich alleen weet te vermaken, autonomer worden.

Leer hem dan ook dat verveling geen vijand is, maar dat het goed is om tijd voor zichzelf te hebben, of je nu klein of groot bent!

Waarom zijn we bang ons te vervelen?

"Niets is zo ondraaglijk voor de mens als in volledige rust te zijn, zonder passie, zonder zaken, zonder vermaak, zonder toepassing". Hij voelt dan zijn leegte, zijn verlatenheid, zijn ontoereikendheid, zijn afhankelijkheid, zijn machteloosheid, zijn leegte", bracht Blaise Pascal ter sprake in zijn Pensées.

Maar wat is er zo angstaanjagend aan verveling? De eenzaamheid? Het gevoel van leegte? Verveling is een lege ruimte; we kunnen het als een breuk ervaren, vooral als we gewend zijn om onze dagen te (over)vullen met activiteiten.

Verveling kan dan ook destabiliseren: we gaan van alles naar niets, een niets dat gevuld moet worden ... of niet! Want het gaat er juist om verveling te temmen om er een periode van hervonden vrijheid en improvisatie van te maken.

Wat doe je als je baby zich verveelt?

Niets!

En je zult zien dat alles prima verloopt 🙂 De verveling van je kind geeft hem ruimte: een lege ruimte die hij kan vullen zoals hij wil. Het is een rijk moment waarin hij zijn verbeeldingskracht en zijn creativiteit kan ontwikkelen.

En als je het echt niet kan aanzien dat je kleine doelloos ronddwaalt, is hier een advies om dagen van verveling te vullen: de ideeëndoos.

Hoe werkt dat?

Je schrijft op een stukje papier ideeën voor activiteitendie hij (bijvoorbeeld) op regenachtige dagen ALLEEN kan doen en doet ze in een klein doosje. Als op een dag verveling opduikt, dan weet je wat je moet doen. 

Klaar om je baby de ruimte te geven?

En als je ideeën hebt over hoe je kleintje zichzelf kan vermaken, dan horen we graag je suggesties ...


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.