Blog

Waarom je absoluut een pop moet kopen voor je zoon

23 september 2020

zoontje spelen met pop

De pop is een iconisch als speelgoed. Maar het wordt echter al lang beschouwd als ‘meisjes speelgoed’, waardoor men het zoontje liever een brandweerwagen cadeau doet. Gelukkig verdwijnen deze vooroordelen geleidelijk, in het belang van iedereen. En als je nog twijfelt over het kopen van een pop voor je zoontje, lees dan verder!

De rol van de pop in de psychomotorische ontwikkeling van het kind

Spelen met poppen is erg gunstig voor zowel kleine meisjes als kleine jongens. Door te spelen met een pop doen kinderen aan taal-, socialisatie- en imitatiespellen die hen zullen helpen bij het ontwikkelen van sleutelvaardigheden:

- Fijne motoriek: aan- / uitkleden, voeren met een lepel ...
- Grove motoriek en coördinatie: plaats de baby in de kinderwagen en duw hem
- Symbolische gedachtes (vanaf 18 maanden)

Bovenop alle voordelen op motorisch gebied, stelt spelen met poppen je in staat een bijzonder complexe vaardigheid te ontwikkelen: empathie.

Dankzij de pop kunnen baby's hun spanningen loslaten door de belangrijke gebeurtenissen in hun leven na te spelen. Hierdoor kunnen ze ze beter ervaren. Dit wordt ook wel het Catharsis effect genoemd. 

Zo zien we kinderen de pop vaak eten geven, terwijl in het "echte leven" de ouders de maaltijd verzorgen. Door de pop krijgt het kind de macht terug op een cruciaal moment: eten. Het is overigens geen verrassing dat kinderpsychiaters de pop gebruiken tijdens hun consulten!

De pop, een spel voor meisjes én jongens

De pop wordt vaak gezien als een spel "voor meisjes". Maar kleine jongens spelen er ook graag mee, vanaf jonge leeftijd! De vele hierboven genoemde motorische en cognitieve voordelen gelden voor beide geslachten. In kinderdagverblijven en scholen kunnen meisjes en jongens al zonder probleem met een pop spelen ... Dus waarom zou dat anders zijn bij jullie thuis?

Bovendien, in een tijd waarin een eerlijke verdeling van het huishouden onderwerp van discussie is, hebben ouders een rol als ouders bij het vergroten van het bewustzijn hiervan. Tegenwoordig zouden het verschonen van de luier van een baby en het bereiden van een maaltijd normale handelingen moeten zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen. Dus waarom zou je je zoontje niet vanaf jongs af aan aanleren dat het OK is om deze taken uit te voeren?

Heeft jouw zoontje al een pop?


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.