Blog

Help, mijn baby heeft verlatingangst!

21 augustus 2020

tips verlatingsangst baby

Er is geen touw aan vast te knopen: je baby, die tot kort geleden een vrolijke ontdekkingsreiziger was, klampt zich nu aan je vast als een koala .. en bij de minste glimlach van een vreemde barst hij in huilen uit.
Wees gerust er is niks aan de hand, je kleintje is simpelweg de fase van verlatingsangst ingegaan! 

Verlatingsangst: een normale fase voor je baby

Verlatingsangst maakt deel uit van de normale psychologische ontwikkeling van kinderen. Het begint ongeveer wanneer je baby 8 maanden is en kan wel duren tot je baby 18 maanden oud is.
Op deze leeftijd realiseert hij dat hij een individu is en geen fysiek verlengstuk van zijn ouders. Hij maakt ook steeds meer onderscheid tussen mensen in zijn emotionele kring en degenen die hij niet kent. Daarom klampt hij zich nu aan je vast in het bijzijn van een vreemde.

Naast zijn angst voor nieuwe gezichten, is je baby vooral bang om in de steek gelaten te worden: als hij je niet ziet, denkt hij dat je voor altijd weg bent. Hij moet nog leren dat jouw afwezigheid tijdelijk is en je straks weer terug komt. 

5 tips om je baby te helpen om te gaan met verlatingsangst

Naarmate je baby ouder wordt, zal hij aan nieuwe mensen wennen en zich minder vastklampen aan zijn ouders. Tot die tijd kun je deze methodes gebruiken om je baby te helpen haar verlatingsangst te verminderen.


1. Speel "kiekeboe"
Door je gezicht achter een deken of kussen te verbergen, beseft je baby dat je er nog bent, ook al kan hij je niet zien.

2. Verlaat niet de kamer wanneer je baby niet naar je kijkt
Zeg gedag tegen je baby en leg uit waarom je weggaat en wat er zal gebeuren tijdens dat je weg bent.

3. Wees zelfverzekerd.
Lach, wanneer je hem achterlaat op het kinderdagverblijf of bij de oppas. Hij zal zien dat je op je gemak bent en begrijpen dat hij nergens bang voor hoeft te zijn.

4. Laat je baby wennen aan ‘vreemde’ mensen
Maar dwing hem niet om door iemand anders opgepakt of gekust te worden. Aarzel niet om hem gerust te stellen en hem een ​​knuffel te geven als hij bang is.

5. Geef hem de tijd om zich aan te passen.
Neem dan de tijd om mensen die hij niet kent voor te stellen, zeker wanneer je hem bij ze achter gaat laten.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.