Blog

Wel of geen dutjes voor je kindje, en tot welke leeftijd?

17 december 2021

Wel of geen dutjes voor je kindje, en tot welke leeftijd?

Wel of geen dutjes voor je kindje, en tot welke leeftijd?

Een dutje in de ochtend, een dutje in de middag maar tot welke leeftijd zal mijn baby dit doen?

Het is waar dat een pasgeborene en een kind van 2 jaar niet dezelfde fysiologische behoeften hebben. Eén ding is zeker: ze hebben allebei overdag rust nodig. (En jij trouwens ook...!)

Waarom een ​​dutje essentieel is voor een baby

Omdat het een fysiologische behoefte is, heel eenvoudig gezegd. Het dutje is een langzame en diepe slaap die een aanvulling vormt op de nachtrust. 
Als het kind slaapt, maakt zijn kleine lichaam groeihormonen aan, die hem helpen om goed te groeien. Een mechanisme dat de opbouw en genezing van botten bevordert.
Maar niet alleen dat! Tijdens de slaap verwijdert het lichaam afvalstoffen en wordt het immuunsysteem geactiveerd. Kortom, het lichaam gebruikt de slaaptijd van het kind voor een goede ontwikkeling. Magie!

Nog een voordeel van het dutje: de hersenen zullen deze tijd gebruiken om de eerder ontvangen informatie te verwerken en te onthouden. Net zoals het centrale zenuwstelsel hem zal helpen bij de ontwikkeling van leren.

 

Het dutje tabel volgens de leeftijden 

  • Vanaf de geboorte tot 3 maanden: het kind heeft 4 tot 6 slaapperioden nodig gedurende de dag tussen de maaltijden (voeding of fles),
  • Van 4 maanden tot 9 maanden: hij heeft 3 dutjes nodig, één aan het einde van de ochtend, 2 in de middag
  • Van 9 tot 12 maanden: een dutje in de ochtend en een aan het begin van de middag 
  • Na 1 jaar en tot 18 maanden: geen dutjes meer in de ochtend, maar een langer dutje in de vroege namiddag
  • Op 3-jarige leeftijd: een kort dutje na de lunch
  • Vanaf 4 jaar: hij heeft rust nodig in een stille kamer, zonder lawaai.  

Op de kleuterschool doet mijn 4-jarige kind geen dutje meer, is dit goed? 

Vanaf het middelste gedeelte wordt het dutje geëlimineerd en maakt het plaats voor rustige tijden. Toch leggen veel gezondheidsprofessionals uit dat het dutje op deze leeftijd belangrijk blijft. Dankzij dit zullen de kinderen op de lange termijn de dingen die eerder op de dag zijn geleerd, beter onthouden.

Thuisblijfmoeder: ik heb het geluk dat ik de kinderen kan ophalen voor de lunch. Op school doen ze geen dutje meer, maar mijn jongste van 4 is uitgewassen als hij 's avonds thuiskomt. Dus ik stel voor dat hij 's middags na de lunch een dutje doet. Ik maak hem niet te laat wakker voordat ik naar school ga, zodat hij een beetje kan bijkomen. En ik weet niet of ik de beste moeder ben maar hij is 's avonds niet vol met energie en kan ik hem in bed leggen met minder complicaties. 

Léa, moeder van Solan, 4 jaar oud.  

Wat als je kind naar de basisschool gaat

Ze leren op deze leeftijd zonder een dutje te doen. Ze hebben zelfs vrije tijd nodig in plaats van een dutje.

Maar als na 6 jaar een dutje niet langer essentieel is en een kind toont de behoefte wel, is het noodzakelijk om te controleren of hij zijn uren slaap heeft. We moeten ervoor zorgen dat deze slaap herstellend is voor het kind. Als je kind moe is, kan je in het weekend of op woensdagmiddag (indien mogelijk) een dutje voorstellen. 

Hoe weet ik of mijn baby nog een dutje nodig heeft? 

Boos, chagrijnig, of zelfs ronduit opgewonden en vol met energie, je kind heeft misschien niet genoeg geslapen en heeft mogelijk slaaptekort. Misschien moet hij overdag slapen? Als de dagen van school moeilijk zijn om perioden van rust te vinden, gebruik dan zoveel mogelijk de dagen dat je bij hem bent. Bied rustige tijden aan na de lunch, of zelfs een dutje als je je uitgeput voelt. Want het is niet door hem de slaaptijd te laten overslaan dat je hem 's nachts in bed kunt leggen. Hoe vermoeider een kind is, hoe prikkelbaarder het is als het in een slecht humeur is en hoe moeilijker het is om in slaap te vallen.

Dutjes doen op vakantie, is dit ingewikkelder?

Niet altijd. Uiteraard bevindt je kind zich in een nieuwe omgeving, maar het is aan ons ouders om hen gerust te stellen over deze nieuwe omgeving we een onvergetelijke vakantie gaan doorbrengen! Om hem vertrouwd te maken met waar hij 's nachts dut en slaapt, kun je dezelfde bedrituelen herhalen als thuis. Liedjes zingen, verhaaltjes voorlezen, samen knuffelen met de deken… Het zijn de gewoontes van je kind die hem helpen in slaap te vallen.

Als je ervoor hebt gekozen om er even op uit te gaan:

  • Gebruik autoritten om een ​​dutje te doen. Autostoeltje, kinderwagen, draagzak, je kindje zal door de beweging wiegen en slapen. Zelfs als hij niet thuis in bed ligt, kan hij in slaap vallen. Kinderen hebben veel meer ontwikkelde capaciteiten dan wij om in slaap te vallen waar ze maar willen.
  • Als het te warm is, doe je activiteiten vroeg in de ochtend. Warm weer is niet geschikt om met kleine kinderen naar buiten te gaan, dus probeer geen uitjes te plannen tussen 14:00 en 16:00. Dit is trouwens top om samen een dutje te doen! 

Bron:

pnas.org


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.