8e zwangerschapsmaand: jij en je baby
Je bent nu 8 maanden zwanger. Goed gedaan toekomstige moeder! U bent op de goede weg! Je bent nog maar een paar weken verwijderd van de bevalling ... Je lichaam blijft veranderen en je baby groeit steeds sneller. Dus wat gebeurt er met de ontwikkeling en voor jou deze maand? We vertellen je alles zodat je een 8e maand zwangerschap in alle rust doorbrengt ...
Je baby in de 8e maand van de zwangerschap
Aan het begin van deze 8e zwangerschapsmaand (33 weken) is je baby zo groot als een pompoen! Hij meet gemiddeld 39 cm en weegt ongeveer 1,7 kg.
Het voelt steeds krapper in je maag. Als hij dat nog niet heeft gedaan, zal hij zich omdraaien om zichzelf ondersteboven te plaatsen, klaar om op te stijgen ... Op de dag van de bevalling bevindt 94,7% van de baby's zich dus in een zogenaamde "encefale" presentatie en slechts 4,7% op de stoel.
Wees gerust, als uw baby zich nog niet ondersteboven heeft geplaatst, heeft hij nog tijd om dat te doen!
Het lijfje van je baby wordt dunner: de nagels worden groter, de vetcellen vullen zich, waardoor ze minder gerimpeld worden. Een witachtige substantie, de vernix caesa , bedekt de hele epidermis om deze te beschermen. Je baby is erg gevoelig voor prikkels van buitenaf: geluiden, muziek, stemmen, waarop hij reageert door te bewegen. Hij slikt nog steeds veel vruchtwater in, en meconium hoopt zich op in zijn darmen; het zal het evacueren als het eenmaal is geboren. Dit wordt zijn eerste krukje (zwart), nauwlettend in de gaten gehouden door de kinderverpleegsters.
De lever en longen voltooien hun rijping om volledig operationeel te zijn voor de geboorte. Vanaf het einde van deze 8e maand zou uw baby zonder ademhalingshulp in de open lucht kunnen ademen als hij wat te vroeg werd geboren.
Uw afspraken voor de 8e zwangerschapsmaand
Deze maand heb je je zesde en voorlaatste verplichte consult en heb je de laatste verplichte echo (normaal tussen 32 en 34 weken, idealiter 32). Er wordt gecontroleerd: de goede groei van de baby, de presentatie (hoofd naar beneden, dwars of stuitligging), de juiste positie van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater.
U zult waarschijnlijk ook een vaginaal uitstrijkje hebben om te testen op streptokok B, een potentieel gevaarlijke bacterie voor de baby tijdens een natuurlijke bevalling. Geen erg leuke tijd maar noodzakelijk ... En geen paniek als het monster positief is, je krijgt een antibioticakuur voorgeschreven tijdens de bevalling.
Wist u ?
Zelfs als u zonder ruggenprik wilt bevallen, zult u ook de anesthesist ontmoeten en de bloedtest uitvoeren die hij voor de bevalling zal voorschrijven. Dit consult maakt het mogelijk om alle eventualiteiten tijdens de bevalling op te vangen en te anticiperen op een mogelijke spoedkeizersnede.
Perineummassage voor de bevalling
Als u zich zorgen maakt over een traan of een episiotomie op D-Day, weet dan dat er een paar tips zijn om de huid in uw privé te verzachten. De massage van het perineum met een plantaardige olie of een specifieke olie voor het perineum lijkt heilzame en beschermende eigenschappen te hebben.
U kunt deze maand beginnen met een massage indien mogelijk dagelijks tot aan de bevalling.
In deze fase van de zwangerschap heb je rust nodig! Bij slaapstoornissen kunt u opwindende drankjes, te lange dutjes die de nacht kunnen binnendringen of schermen in de avond vermijden. Homeopathie en acupunctuur kunnen nuttig zijn om u te helpen kalm te blijven en beter te slapen. In afwachting van de grote dag kun je perfect - behalve medische contra-indicaties - regelmatig blijven sporten: wandelen, zwemmen, prenatale yoga, of een seksuele activiteit houden als je dat wilt ...
Laat een reactie achter
Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.