Blog

Een mogelijk verband tussen de Covid en de daling van het geboortecijfer?

13 april 2021

Een mogelijk verband tussen de Covid en de daling van het geboortecijfer?

In 2020 registreerde INSEE een duizelingwekkende daling van het aantal geboorten in Frankrijk.  Dit is bijna 13% minder dan in 2019!

Psychologisch effect van de pandemie en lockdown?  Zeker, maar niet alleen ... Omdat de Covid niet alleen effecten zou hebben op het libido, maar ook op de   vruchtbaarheid  .

Uitgestelde geboorteplannen

Hoewel velen dachten dat er een geboortepiek zou komen, begunstigd door de fysieke nabijheid van paren, was het precies het tegenovergestelde.  Angst, overmatige nabijheid,   mentale belasting , gebrek aan toekomstperspectief ... Zoveel factoren die er duidelijk voor kunnen zorgen dat het libido daalt.
Is dit geboortetekort echter  definitief?  Niet noodzakelijk.  Het is zeer waarschijnlijk dat dit uitstel is en geen annulering van ouderschapsplannen.  Wordt vervolgd ?

Bij mannen een afname van de vruchtbaarheid door Covid

Volgens een studie uitgevoerd in Duitsland * lijkt het erop dat het sperma van mannen die een   ernstige vorm van Covid-19  hebben   opgelopen  , van mindere kwaliteit is.  De sperma zou dus minder mobiel, minder geconcentreerd en van vorm veranderd zijn.  Veranderingen die overeenkomen met een toestand die "oligoasthenoteratospermie" wordt genoemd, een van de meest voorkomende oorzaken    van subfertiliteit  bij mensen.

De betrokken medicijnen?

De behandelingen die aan de patiënten worden gegeven, zijn gebaseerd op corticosteroïden, antivirale middelen en antiretrovirale middelen, die ook de kwaliteit van het sperma kunnen beïnvloeden.  Om nog maar te zwijgen van het feit dat  ernstige virale infecties   vaak een negatieve (tijdelijke) invloed hebben op de vruchtbaarheid.
In elk geval moet deze studie, uitgevoerd op een kleine groep patiënten, worden geconsolideerd om te bepalen of de afname van de vruchtbaarheid bij mensen op lange termijn moet worden opgenomen in de lijst van de gevolgen van Covid-19.

 

* Onderzoek uitgevoerd met tussenpozen van 10 dagen gedurende een periode van 60 dagen, bij 84 mannen met bevestigde COVID-19-infectie en 105 gezonde controles van dezelfde leeftijd.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.