Blog

En wat als je het ‘vrije bad’ eens uitprobeert met je baby?

29 september 2020

vrij bad

Vrij badderen houdt in dat je je baby op zijn rug legt in een laagje water met een waterdiepte van ongeveer 5 centimeter, of ter hoogte van de oorlellen. Zo is hij vrij om te bewegen en beter in staat zijn lichaam en zijn omgeving te verkennen. Dit type bad is geschikt vanaf de geboorte.

De voordelen van het vrije bad voor de baby

Deze manier van badderen komt voort uit het principe van de vrije motorische ontwikkeling. Zo kan je baby vrij bewegen en zich eventueel omdraaien, zonder de grip van de ouder te voelen. Zo bouwt hij vertrouwen en onafhankelijkheid op in het watermilieu.
Omdat er heel weinig water is, went hij aan het bad en accepteert het als een veilige omgeving. Bovendien geeft het vrije bad de eerste fysieke en fysiologische lessen aan de baby: hij ontdekt zelfstandig het gevoel van water op zijn hele lichaam en de eerste oorzaak en gevolg relaties, bijvoorbeeld: ik sla op het water, dus ik spetter!

De voordelen voor ouders

Veel ouders zijn onzeker bij het baden van een baby: angst dat de baby wegglijdt door onze gladde handen, of angst om hem slecht vast te houden ...
Met deze methode hebben ouders twee handen vrij om de wasgel te pakken, in te zepen of zelfs te masseren.
De ouder creëert zo een mogelijkheid om zelf en je baby te laten genieten van het moment.

Tip:
Voor meer comfort kun je een matje of zelfs een badcape op de bodem van de badkuip leggen.

Eens uitproberen? We horen graag hoe het jullie is bevallen!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.