Blog

Heeft het geboortegewicht invloed op de toekomstige gezondheid van je baby?

21 april 2021

Heeft het geboortegewicht invloed op de toekomstige gezondheid van je baby?

Een zwangerschap is echt een marathon! En aangezien achter elke sporter een heel team staat, wordt ook het traject van een moeder in spe gevuld met controles. Het zijn uitgelezen momenten voor ouders om vragen te stellen en voor verloskundigen om zich te verzekeren van de goede ontwikkeling van de foetus - inclusief het gewicht! Onderzoeken wijzen uit dat baby's met een laag geboortegewicht of een hoog geboortegewicht gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. En deze problemen kunnen onze kinderen jaren na de geboorte (zelfs op volwassen leeftijd) nog beïnvloeden.

Kleine baby, grote baby, wat klopt er van de verhalen over het geboortegewicht?

Het ideale gewicht van een baby ligt tussen de 2500 en de 4000 gram. Onder deze grens wordt het gewicht van een baby gezien als laag. Bovend deze grens is het een baby met een hoog geboortegewicht (ook wel macrosomie genaamd). Wat onderzoekers uitwijzen is dat de baby's boven en onder deze grenzen meer risico lopen op het ontwikkelen van chronische ziektes. Wat zijn de meest voorkomende? Obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.

Wat zijn de risico's van een laag geboortegewicht?

Kleine baby's hebben de grootste kans op gevolgen voor hun gezondheid en hun ontwikkeling vanaf hun eerste jaren:

  • als ze prematuur geboren worden. Er is meer kans op morbiditeit of incapaciteit (motorisch, intellectueel, gedrag), want de hersenen zijn nog in ontwikkeling
  • als ze een vertraging in groei hebben gehad in de baarmoeder. Er worden meer problemen geconstateerd bij de fysieke (kinderen die minder snel groeien, ademhalingsproblemen) en cognitieve (leerproblemen) ontwikkeling.

Deze eventuele tegenslagen kunnen jaren later tot uiting komen, met name als zij naar school gaan. Maar wat ook belangrijk is om te onthouden: elke baby groeit op zijn manier en in zijn eigen tempo. Stap voor stap.

Een kilo meer, betekent dat een betere gezondheid?

Volgens een Zweeds onderzoek over tweelingen, waren baby's die een kilo meer wogen ten opzichte van het gemiddelde gewicht van deelnemende baby's beter beschermd tegen psychiatrische problemen (aandachtsproblemen, obsessief compulsieve problemen, hyperactiviteit, etc.). Maar deze invloed blijft zwak: alleen 5% minder waarschijnlijk in het geval van depressie bijvoorbeeld.

En voor mijn macrosome baby?

Het risico om obesitas te worden komt niet zo zeer door het gewicht maar meer nog door de oorsprong van deze extra grammen. Bij kinderen van moeders met diabetes hebben de wetenschappers meer kans vastgesteld op het ontwikkelen van obesitas of diabetes tijdens de pubertijd. Des te meer bij moeders met zwangerschapsdiabetes, diabetes die direct verbonden is met de zwangerschap. Maar geen paniek, want...

Het goed in de gaten houden is de beste manier om de risico's te beperken

De meest risicovolle zwangerschappen worden ook het best gevolgd. Het gaat dan veelal om moeders ouder dan 35 jaar met overgewicht, diabetes of een medische voorgeschiedenis... Als dat voor u geldt, dan begeleidt de verloskundige u tijdens de hele zwangerschap. Zo wordt gewaarborgd dat de baby zich goed blijft ontwikkelen. Voor toekomstige moeders met zwangerschapsdiabetes bijvoorbeeld geldt dat ze vaker gecheckt worden (echo's, gezondheidscontroles). U hebt dan recht op een zeer specifieke begeleiding om gewichtstoename van de foetus te beperken (dieet, aangepaste fysieke activiteiten). En dat werkt! In dit geval is de kans op obesitas gelijk aan die van de algemene bevolking mits de doelen op het gebied van bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap behaald worden. 

En na de geboorte nemen kinderartsen het over om de gewichtscurves en groei van de baby in de gaten te houden.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.