Blog

Lijd jij aan een "parentale burnout"? 10 signalen die erop wijzen

11 maart 2021

Lijd jij aan een

Een taboe-onderwerp, maar wel zeer in opkomst bij ouders (bedankt lockdown!): oftewel de parentale burnout. Je hebt misschien wel van de burnout gehoord als ziekte veroorzaakt door het werk, maar deze vorm van depressie kan je ook in je gezinsleven raken. Door mentale druk, de wil om perfect te zijn, fysieke uitputting, slaapgebrek, etc. kan het zijn dat het ouderschap (aka "droomleven") je somber maakt. Hier zijn 10 tekenen waar je op moet letten

  1. Je probeert constant perfect te zijn

De typische ouder met een burnout wordt zeer beïnvloed door wat de media oplegt en wat hij/zij ziet op Instagram. Hij/zij wil een perfect beeld van zijn leven neerzetten. Iemand die alles onder controle heeft, met te schattige kinderen die alleen maar huisgemaakte puree (en biologisch natuurlijk) te eten krijgen. Helaas is deze hang naar perfectie in werkelijkheid niet haalbaar en zorgt het voor een groot schuldgevoel, waarin de ouder steeds dieper weg kan zakken. Zonder er erg in te  hebben.

  1. Eigenwaarde in een vrije val

Dat gaat samen met het vorige punt. Door alle te hoge ambities heeft de ouder het gevoel dat niets lukt. Alleen de mislukkingen worden gezien, zonder de successen te kunnen waarderen.

  1. Parentale burnout: je gevoelens gaan met je aan de haal.

Het ene moment voel je je overstelpt door liefde voor je kinderen, en een paar minuten later heb je zin om ze voor altijd in hun kamer op te sluiten. Je wordt heen en weer geslingerd tussen heel veel tegenstrijdige emoties: teleurstelling, trots, liefde, afwijzing, blijdschap en verdriet...

  1. Je hebt last van stemmingswisselingen

Over het algemeen ben je opgewekt en ondernemend, maar nu ben je pessimistisch en cynisch geworden. Je hebt moeite om empathie - en zelfs sympathie - op te brengen voor de mensen in je omgeving, of dit nu je naasten zijn of kennissen.

  1. Een gevoel van een overdosis van alles

Overdosis mensen, overdosis alles... Je hebt het gevoel dat je nergens meer tegen kan. Niets en niemand. Dat brengt ons bij het volgende punt...

  1. Een neiging tot isolement

De ouder met een burnout heeft de neiging om zich af te zonderen. Dat is niet handig op een moment dat hij juist hulp nodig heeft om uit deze rotsituatie te komen. Je ziet het vaker bij mannen dan bij vrouwen, maar een parentale burnout kan leiden tot een toevlucht zoeken in verslavende middelen: online spellen, alcoholmisbruik, excessief sporten...

  1. Gewicht verliezen of aankomen

De ouders met een burnout zoeken mogelijk hun heil in eten. Of door de pakketjes chocoladekoekjes van hun kinderen te verorberen, of door te stoppen met eten (of met een rigoureus dieet om snel gewicht te verliezen).

  1. Extreme fysieke vermoeidheid gelieerd aan een parentale burnout.

Altijd kapot, de persoon met een parentale burnout heeft moeite om 's ochtends uit bed te komen, ondanks een nacht van 10 uur slaap. Slapeloosheid, duizeligheid, behoefte een een dutje.... Zoveel tekenen die je kunnen waarschuwen dat er iets mis is. Maar paradoxaal genoeg is een van de symptomen van een parentale burnout ook... :

  1. Slaapproblemen

Ondanks de enorme fysieke vermoeidheid waar ouders met een burnout last van hebben, lijden ze vaak ook aan slaapproblemen. Chronische slapeloosheid, problemen om in te slapen, niet herstellende slaap.. Een probleem dat het gevoel van vermoeidheid dat we hierboven beschreven alleen maar verergerd. Een slang die zich in zijn staart bijt.

  1. Een dalend libido

Hier ligt een verband met de fysieke uitputting, het gebrek aan zelfvertrouwen, het aankomen of afvallen.. het is mogelijk dat ouders die lijden aan een ouderschap burnout geen zin meer hebben in seks. Alles wordt moeten, zelfs knuffels...

Een aantal tips om uit deze ouderschap burnout te komen

  1. Als je voelt dat je gewicht verliest, dan is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, om echt de tijd te nemen om efficiënt uit te rusten. Misschien heb je de mogelijkheid om wat vrije dagen op te nemen om een beetje op adem te komen?

    2. Besteed de taken die je het meest energie kosten en emotionele ruimte innemen het liefst uit, en concentreer je op wat essentieel is. Is het echt zo erg om een vuile afwas in de gootsteen te laten staan of wat stof onderaan de deur te laten liggen?

    3. Neem een opschrijfboekje en noteer alle positieve dingen die je die dag zijn overkomen.

    4. Kijk eens een tijdje niet op social media.

    5. En als laatst, neem vooral contact op met een professional om je te laten helpen: psycholoog, coach voor ouders...

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.