Blog

Mediteren met je baby

25 maart 2020

Mediteren met je baby

Dit is niets nieuws voor je: de komst van een baby verandert je leven! Minder tijd voor andere dingen, gebrek aan slaap, luiers, maaltijden, de plaats van je partner ...

Petje af voor alle superouders die moeiteloos overschakelen op deze nieuwe marathonorganisatie!

Maar zoals bij elke goede marathon moet je vooral weten hoe je voor jezelf moet zorgen om het vol te houden. Wat als je daarom eens begint met wat mindfulness-meditatie voor het hele gezin?

Mediteren bij baby‘s geboorte

    Als je al voor de geboorte van je baby mediteerde, zul je er misschien achter komen dat je er geen tijd meer voor hebt.

    Maar weet je dat je ook kortere, geïmproviseerde sessies kunt introduceren via de ‘mindfulness‘-benadering - ofwel bewuste meditatie? Dit omvat, in 3 woorden:

    1. Bewust je aandacht richten op het object van je waarneming.
    2. Blijf attent bij wat er op dit moment gebeurt
    3. Erop letten dat je niet oordeelt over wat er voor ons ligt

    Je kunt dus prima korte Mindfulness-sessies doen tijdens een huid-op-huid sessie, een borstvoeding, een babymassage ... of zelfs terwijl je baby slaapt!

    Je baby laten kennismaken met meditatie

    Je weet het al: baby‘s zijn echte emotionele sponzen! Daarom zal het introduceren van rustige periodes  met z‘n tweeën heel nuttig zijn tijdens de eerste paar maanden van je baby. Om je baby te laten kennismaken met rustige periodes, via meditatie, kun je:

    • je baby in een positie leggen die hij fijn vindt (op een kleed, in je armen ...)
    • het licht dempen,
    • meditatiemuziek opzetten, of witte ruis
    • en je instinct volgen.

    Deze ‘bewuste‘ momenten samen met je baby zullen je helpen om de band tussen jullie te versterken. Het recept: vertrouw op jezelf en geef je verbeeldingskracht de vrije teugel!

    Mediteren met het hele gezin

      Volgens deskundigen is het mogelijk om vanaf de leeftijd van 5 jaar te mediteren. Voor deze leeftijd is het moeilijk om op de eigen ademhaling te letten en zich te concentreren op immateriële zaken. Bovendien zijn kinderen vanaf 5 jaar in staat om hun gevoelens te beschrijven en hebben ze een groter bewustzijn van hun lichaam.

      Je kunt verschillende middelen gebruiken om de meditatie van je kind te begeleiden, aangepast aan de leeftijd van het kind.

      Hier hebben we deze methode getest: “ Rustig en aandachtig als een kikker" van Eline Snel. Deze methode is ook te vinden op meditatie-apps, verdeeld in sessies van ongeveer 5 minuten: perfect voor het hele gezin! 

      Een korte meditatiesessie is ideaal om tot rust te komen na een lange dag vol emoties ... en vooral om de bedtijd rustiger te maken ... Althans, dat wensen we je!


      Laat een reactie achter

      Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.