Blog

Onze 5 tips om je kindje zindelijk te maken

30 november 2020

Onze 5 tips om je kindje zindelijk te maken

Laat we eerlijk zijn:  luiers zijn  handig - zeker als ze elke maand bij je thuis bezorgd worden.  Maar na 2 jaar trouwe dienst zou je willen dat je baby het zonder leert en “rein” (of “zindelijk”) wordt… Maar hoe pak je dat aan? 

Ontdek onze 5 tips om je baby te helpen bij zijn zindelijkheidstraining.

1. Zoek het juiste moment om met zindelijkheidstraining te beginnen

Het juiste moment is het moment dat zowel het kind als de ouders uitkomt.  Het is beter om te beginnen met het leren van het potje: 
- Als het kind er fysiologisch klaar voor is (aangezien hij weet hoe hij zonder hulp de trap op en af ​​moet gaan) 
- In een ‘koele’ en stressvrije periode (doe het niet zelf) de dag voor het begin van het schooljaar, wanneer er een zusje komt, bij verhuizing…) 
Tip   : De zomer is vaak een ideale periode;  je kleintje draagt ​​lichtere kleren en kan zich gemakkelijker uitkleden en de  luier uittrekken  om op het potje te gaan.

2. Geef hem de pot die hij nodig heeft

Het begin van zindelijkheidstraining (of 'onthouding') valt vaak samen met   de periode van verzet  waarin je kind zijn onafhankelijkheid moet laten  gelden.  Om de pot voorzichtig in te brengen, kun je hem bijvoorbeeld meenemen bij kopen van de pot.  Hij zal zich des te trotser en meer betrokken voelen. 
Tip   : laat het potje altijd op dezelfde plek staan, zodat het kind een vast en geruststellend merkteken heeft en het zelfstandig kan gebruiken.

3. Praat met hem over zindelijkheidstraining:

Weetje: ondanks zijn jonge leeftijd begrijpt je baby alles!  Aarzel dus niet om er zo veel mogelijk met hem over te praten en hem uit te leggen dat successen en “ongelukken” heel normaal zijn. Je k unt ook op boeken vertrouwen om er een bevoorrechte tijd voor discussie van te maken!  

4. Stel hem gerust

Zoals onze kinderverpleegster Marie Juglaret uitlegt, is het doen op het potje niet triviaal voor het kind.  Tijdens de periode   van verlatingsangst  kan hij het gevoel hebben een deel van zichzelf te verliezen.  
Door hem gerust te stellen, laat je hem zien dat je begrijpt wat hij doormaakt: een   normale  fase waarin je hem vergezelt. 
Vermijd echter het inzetten van chantage.  Dit zou een contraproductief effect kunnen hebben dat zijn zindelijkheidstraining zou vertragen. 
Tip   : je kunt hem uitnodigen om te spelen met het legen en vullen van kopjes water tijdens het bad om dit idee van scheiden en decanteren te temmen.

5. Vertrouw hem!

Geleidelijk aan leert het kind zijn verlangens en behoeften vanzelf te voelen.  Vermijd in de tussentijd het opleggen van vaste schema's of eindeloze potjesessies met een boek in zijn handen: deze positie zou voor hem ongemakkelijk zijn en het potje mag niet worden gezien als een speeltuin of spektakel. 
Tip   : je kunt hem helpen de waarschuwingssignalen te begrijpen: als hij kronkelt of friemelt, is het de moeite waard om zijn   luier  te laten zakken en een kleine passage over het potje te maken!

Vaders en moeders, wees gerust: in alle gevallen verloopt het verwerven van zindelijkheid in   fasen , vaak onderbroken door grote successen,   kleine ongelukken , vooruitgang en achteruitgang.  Weet dat hoewel de meeste kinderen niet bijzonder speels zijn in het idee om op het potje te gaan (vooral in het begin), ze allemaal - vroeg of laat - uiteindelijk zindelijk worden, omdat het een natuurlijke fysiologische behoefte is.
Dus als je baby er echt omheen draait ... duw hem niet en kom later terug!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.