Blog

Waarom hebben zwangere vrouwen een slecht geheugen?

09 december 2020

Waarom hebben zwangere vrouwen een slecht geheugen?

"Hoe laat is de afspraak ook alweer?"  "Waar heb ik de auto geparkeerd?"  “En wat heb ik met mijn sleutels gedaan”… Tijdens de zwangerschap zijn zwangere vrouwen soms vatbaar voor geheugenverlies.  Dit fenomeen heeft zelfs een naam: “momnesia”!  Maar wat gebeurt er met de toekomstige moeder?  En is dit fenomeen definitief?  Hier zijn enkele antwoorden uit studies in de neurowetenschappen ... 

In de feiten ... 

In een studie   die in 2014  werd   gepubliceerd  , onderwierpen Britse onderzoekers groepen vrouwen die overeenkomen met elk trimester van de zwangerschap (evenals niet-zwangere vrouwen) aan een ruimtelijke memorisatietest.  Over de kwartalen presteerden zwangere vrouwen steeds minder op geheugentests.  Hun score daalde gemiddeld met 11,7% tussen het tweede en het eerste trimester en tussen het derde en het tweede trimester.
Zwangere vrouwen presteren minder goed bij geheugentesten;  ze worstelen vooral met geheugentests op korte termijn en het onthouden van woorden.

Amnesie bij zwangere vrouwen: het wetenschappelijke antwoord 

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat sommige zwangere vrouwen echt geheugenverlies hebben.  Het fenomeen zou zelfs tijdens de semesters van de zwangerschap verergeren.  Studies zijn uitgevoerd bij drachtige muizen en laten zien dat tijdens de zwangerschap het grijze stofgebied toeneemt.  Omgekeerd was het gebied dat verantwoordelijk is voor het onthouden en ruimtelijke navigatie, de hippocampus, in verval tijdens de zwangerschap en kon het tot 4% verliezen.  Deze waarnemingen zijn alleen bij dieren gedaan maar kunnen dit geheugenverlies bij zwangere vrouwen verklaren.

Een hormonale verklaring voor dit geheugenverlies bij zwangere vrouwen?

Zwanger worden is een enorme hormonale verschuiving voor zwangere vrouwen.  Deze hormonale schommelingen kunnen de oorzaak zijn van dit geheugenverlies.  Deze transformatie zou de rol hebben van het vergemakkelijken van de voorbereiding van de hersenen van toekomstige moeders op de eisen van het moederschap en het welzijn van hun baby's.  Deze voorbereiding van de hersenen is daarom verantwoordelijk voor het tijdelijke geheugenverlies bij zwangere vrouwen en jonge moeders, aangezien hun hersenen gericht zijn op hun kind.

Oplossingen om black-outs te beperken 

- Slaap: zwanger of niet, slapeloze mensen hebben meer kans op geheugenproblemen.  Zwangere vrouwen hebben meer slaap nodig dan normaal, dus een goede nachtrust is essentieel.
- Vereenvoudig je leven: doe wat mogelijk is om tijd te besparen en vermijd extra inspanningen.
- Sorteer je zorgen door prioriteit te geven aan wat essentieel is en wat minder.
- Probeer meditatie om je aandacht te ontwikkelen. 

Alles, we moeten alles vergeten ... 

Geheugenverlies bij zwangere vrouwen is niet ernstig!  Zwanger zijn is een enorme omwenteling voor lichaam en geest!  Het symptoom "geheugenverlies" is een van de verrassingen die samengaat met andere zwangerschapssymptomen.  Maar dit is slechts tijdelijk en je zult snel je geheugen terugkrijgen zodra je baby is geboren.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.