Blog

Zwangerschap: Wat de JOONE moeders van te voren hadden willen weten

25 februari 2020

zwangerschap moeder

Wat je graag had willen weten over de zwangerschap... voordat je zwanger werd!

Zwanger worden is voor een vrouw (en ook voor mannen!) een grote opschudding. Aanstaande moeders hebben vaak een vrij duidelijk beeld hebben van de medische stappen (verplichte bezoeken aan de verloskundige, echografieën...), maar er zijn veel kleine dingen die je niet per se weet, en die je graag had willen weten, achteraf... Want elke zwangerschap is anders!


We hebben de moeders van de JOONE-gemeenschap gevraagd om ons alles te vertellen wat ze graag hadden willen weten over de zwangerschap en het leven van hun moeder voordat ze zwanger werden…


Het belang van de psychologische voorbereiding op de komst van de baby

    "Ik wou dat ik beter voorbereid was op het zogenaamde vierde trimester. Als je zwanger bent, denk je dat de bevalling het einde is, terwijl het eigenlijk het begin van alles is! En als je het niet verwacht, is het tien keer moeilijker."

    "Ik wou dat iemand me had verteld dat een jonge moeder verward kan worden door de irrationele liefde die je geeft aan een baby, die je misschien nog niet zo goed kent, maar voor wie je je leven zou geven."

    "Dat het een grote omwenteling is, soms erg moeilijk kan zijn en het invloed heeft op het koppel."

    "Dat de postnatale periode echt moeilijk is, ik had het echt niet verwacht... De pijn, de hormoondaling(my god! Een echte huilebalk!), de lege koelkast die we sowieso moeten vullen..."

    Beter voorbereid zijn op het op gang komen en voortzetten van de borstvoeding


    Borstvoeding komt aan bod in geboorte- en zwangerschapsvoorbereidingscursussen. Moeders worden de juiste houding aangeleerd, het ritme van de baby... Maar soms is deze informatie niet voldoende, vooral in het geval van langdurige borstvoeding van langer dan 6 maanden die de W.H.O. aanbeveelt.

     
    "Persoonlijk had ik graag beter geïnformeerd willen zijn over borstvoeding:
    - Hoe bewaar je moedermelk?
    - Hoe kan men een "goede" lactatie hebben, wat te doen met moedermelk anders dan de primaire functie (zuigelingenvoeding)?
    - En vooral: Wat moet je doen met teruggaan naar je werk en met je werkgever?"

     

    Het kennen van de zwangerschapkwaaltjes

      Als je een positieve zwangerschapstest in je handen houdt, stel je jezelf al voor met een afgeronde buik, mooi gevormd in je zwangerschapsjurk... Maar je denkt zelden dat er in de tussentijd andere stadia zullen zijn die iets minder aangenaam zijn: vermoeidheid, misselijkheid, honger…

      "Er wordt vaak opgekeken tegen de bevalling wordt, maar de verschillende kwaaltjes van de zwangerschap kunnen een aanstaande moeder verrassen, die verwacht 9 maanden te leven van volheid, ontdekking en het delen met haar ongeboren baby..."

      "De zuurliften"

      "Dat je echt, echt honger krijgt als je zwanger bent 🙈"

      "Dat ik de eerste drie maanden om 20:30 uur naar bed moet, zodat ik de volgende dag om 7:00 uur kan opstaan!"
      "En ook de postnatale bloeding die ik ontdekte na de bevalling..."

       

      En jij, wat had je graag willen weten voordat je zwanger werd?

       

       


      Laat een reactie achter

      Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.