Blog

Zwarte lijst: de stoffen die je wilt vermijden voor je baby verzorgingsproducten!

08 juni 2020

amandelolie vermijden baby

In 2016 publiceerde UFC-Que Choisir, de Franse consumentenvereniging, een lijst van bijna 400 cosmetica producten die één of meerdere ongewenste ingrediënten bevatten. Een lijst die in drie jaar tijd bijna verdubbeld is!
Hoe herken je de stoffen die je moet vermijden en hoe kies je de verzorgingsproducten voor je baby?

Sarah, beauty product ingenieur bij JOONE, legt het ons uit:

Pas op voor amandelolie en andere allergenen

In België heeft een onderzoek in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola onder allergische kinderen aangetoond dat noten een van de meest voorkomende allergenen zijn. Ongeveer 4 tot 6% van de kinderen heeft een allergie voor noten.
Evenzo is aangetoond dat het aanbrengen van zoete amandel op de huid een rol kan spelen bij het ontstaan ​​van allergie. Ook blijkt dat amandel allergenen verantwoordelijk zijn voor kruisreacties met andere noten.

  • Vermijd voor kinderen onder de 1 jaar producten met noten die allergieën kunnen veroorzaken. Vooral noten, amandelen, hazelnoten. Dit geldt ook voor zoete amandelolie, die in veel babyproducten zit!
  • Vermijd ook voor kinderen onder de 3 jaar etherische oliën op basis van kamfer, menthol, eucalyptus en terpenen.

De zwarte lijst met te vermijden producten in baby verzorgingsproducten

Onder de 11 stoffen of families van ongewenste stoffen die tot bezorgdheid leiden in cosmetische producten, zijn hormoonontregelaars het bekendst. Ze kunnen de productie, uitscheiding, transport, metabolisme, binding en werking van natuurlijke hormonen verstoren.

Er moet ook opgepast worden met BHA, BHT, ftalaten en dioxines. Bepaalde stoffen zijn ook zeer allergeen, dit is het geval met bepaalde conserveringsmiddelen zoals: fenoxyethanol, methylisothiazolinon (MIT) en methylchloorisothiazolinon (MCIT) die zorgwekkend blijken te zijn, tot het punt dat deze conserveringsmiddelen zojuist zijn verboden producten die niet afgespoeld worden.

UFC-Que Choisir heeft ook een lijst met 26 allergenen gepubliceerd, die niet aanbevolen zijn, met name voor de allerkleinsten onder ons.

- Alpha-Isomethyl-ionon
- Amyl cinnamal
- Amylcinnamylalcohol
- Anijsalcohol
- Benzyl alcohol
- Benzylbenzoaat
- Benzyl cinnamate
- Benzyl salicylaat
- Cinnamal
- Cinnamylalcohol
- Citral
- Citronellol
- Coumarin
- Eugenol
- Evernia furfuracea-extract
- Evernia prunastri-extract
- Farnesol
- Geraniol
- Hexyl cinnamal
- Hydroxycitronellal
- Hydroxyisohexyl 3-cyclohexeencarboxaldehyde
- Isoeugenol
- Limonene
- Linalool
- Majantol
- Methyl 2-octynoaat

Onze tips voor het lezen van een cosmetisch productlabel

  • De ingrediënten worden vermeld in volgorde van aanwezigheid in het product, bijvoorbeeld als het eerste product water is dan is de hoeveelheid water het grootst.
  • Pas op dat u geen hydraterende melk of crème koopt met alcohol op de eerste of tweede plaats op de ingrediëntenlijst. Alcohol droogt de huid uit en kan onaangenaam zijn in het geval van een gevoelige of geïrriteerde huid (ze worden herkend omdat alcohol en zijn derivaten allemaal eindigen op -ol)
  • Voor een gevoelige of atopische huid: vermijd altijd verzorgings- en hygiëne producten met alcohol en parfum. Geef de voorkeur aan vette stoffen die de huid intens hydrateren.
  • Let bij reinigingsproducten op oppervlakteactieve stoffen: vermijd SLS (natriumlaurylsulfaat of ook bekend als sodium lauryl sulfate) dat irriterend kan zijn.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.