Blog

Alles over verlatingsangst bij je baby: hoe ga je ermee om?

15 oktober 2021

Alles over verlatingsangst bij je baby: hoe ga je ermee om?

Je baby, die tot nu toe altijd jou met een glimlach begroet klampt zich nu aan je vast als een koala.  Wees gerust, dit is een normale fase die ze door hun groeiproces heengaan. 

Verlatingsangst: een normaal stadium

Verlatingsangst maakt deel uit van de normale psychologische ontwikkeling van kinderen. Dit ligt meestal tussen de leeftijd van 8 maanden en kunnen duren totdat de baby 18 maanden oud is.

Op deze leeftijd begint de baby in te zien dat ze een volwaardig mens zijn en geen fysiek verlengstuk van zijn ouders.
De baby maakt ook steeds meer onderscheid tussen mensen in zijn emotionele kring en mensen die hij niet kent. Het kan zo zijn dat de mensen naar wie hij eerst glimlachte, dat hij nu juist van wegschuilt. 

Naast zijn angst voor nieuwe gezichten, is je baby vooral bang om in de steek gelaten te worden: als hij je niet ziet, denkt hij dat je voor altijd weg bent. 

5 tips om de baby te helpen zich beter te voelen

Naarmate je baby ouder wordt, zal hij wennen aan nieuwe mensen. Hier zijn enkele tips om haar te helpen de verlatingsangst te verminderen.

1. Speel "koekoek".
Door je gezicht achter een deken of kussen te verstoppen: zo realiseert je baby zich dat je nog steeds bestaat, ook al kan hij je niet zien.

2. Verlaat de kamer niet als je kind niet naar je kijkt.
Zeg hem gedag terwijl je uitlegt waarom je weggaat en wat er gaat gebeuren als je weg bent. 

3. Wees zelfverzekerd.
Als je het bij de crèche of oppas afgeeft, geef je baby een glimlach! Het geeft hem het gevoel dat je op je gemak bent en dat het veilig is. 

4. Laat je baby wennen aan het zien van mensen .
Maar dwing hem niet om door iemand anders te laten vasthouden als hij daar niet prettig bij voelt. Stel hem gerust en neem hem in je armen als hij bang is of als hij huilt. 

5. Geef je baby de tijd om zich aan te passen.
Zeker als je daarna zonder hem moet vertrekken, neem de tijd om hem uit te leggen en hem gerust te stellen dat iemand anders nu even op hem past en dat je straks weer terug bent. 

Wees gerust: deze verlatingsangst is tijdelijk en zal snel achter de rug zijn! Als het probleem zich blijft voordoen en je toch wel zorgen maakt, dan raden wij het aan om dit met een kinderarts te praten.