Blog

5e maand zwangerschap: Je baby en jij

26 november 2020

5e maand zwangerschap:  Je baby en jij

 

In deze 5e maand van de zwangerschap krijgen de dingen echt vorm! Je buikje wordt steeds ronder en je baby kan ook een echte druktemaker zijn!

Als je het nog niet weet, kun je deze maand misschien het geslacht van je kind achterhalen!

Aan jou kant bloei je met de dag. Je lichaam verandert snel en je kunt een golf van energie voelen. Meer weten over hoe deze maand verloopt? Let’s go…

Je baby in de 5e maand van de zwangerschap

Deze maand heeft je baby het formaat van een banaan! En het is één van de meest levendige bananen! Omdat je baby veel beweegt. En waarom niet? Hij heeft genoeg ruimte midden in zijn plas vruchtwater. Bovendien maakt de groei van zijn spieren hem steeds sterker. Als hij niet beweegt, slaapt hij, waarbij hij de fasen van diepe slaap en de fasen van lichte slaap afwisselt. En hij is erg gevoelig voor geluidstrillingen: het minste geluid kan hem wakker maken! Zijn organen blijven zich ontwikkelen, de longblaasjes en de hersenen blijven groeien. De nagels beginnen te groeien, net als de wimpers en het haar.

Jouw veranderingen tijdens de 5e maand van de zwangerschap

Ondanks kortademigheid en opvliegers heb je doorgaans het gevoel dat je een mijlpaal bent gepasseerd! Deze vijfde maand is over het algemeen aangenamer voor de aanstaande moeder, die een boost van energie voelt. Je voelt steeds meer de kleine bewegingen van je baby, die soms zelfs een klein bultje onder de huid van je buik laten verschijnen ... Magisch!

Pas op voor het zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker manifesteert zich door vlekken die op je gezicht kunnen verschijnen, vooral op het voorhoofd en de mondhoeken. Deze bruine vlekken zijn het resultaat van blootstelling aan de zon en hormonale veranderingen als gevolg van je zwangerschap. Om deze hyperpigmentatie - niet per se erg esthetisch - te voorkomen, kan je jezelf tegen de zon beschermen met een hoed en zonnebrandcrème (SPF 50+) met minerale filters.

Bereid je voor op de toekomst

Deze maand heb je je derde verplichte prenatale bezoek en de tweede echo (tussen 21 en 24 weken, idealiter 22 weken). Deze zogenaamde "morfologische" echo maakt het mogelijk om de organen van de baby vanuit elke hoek te analyseren.

Het is ook tijdens deze echo dat we je kunnen vertellen of het een meisje of een jongen is! Eindelijk kan je beginnen met de geboortevoorbereidingssessies, die erg handig zijn in deze tijd van grote verandering om alle vragen te beantwoorden ...


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.