Blog

Alles over het couvade syndroom: papa kan zich ook zwanger voelen!

14 mei 2020

couvade papa zwanger

Nee, couvade is niet de nieuwste papa yoga positie… Het is eerder een zwangerschappijntje die ongeveer bij 20% van de toekomstige vaders voorkomt. Want hoewel papa’s niet zwanger kunnen raken, kunnen ze wel zwangerschaps symptomen als misselijkheid en een dikke buik met hun vrouw delen…. 

Geen paniek: het is normaal! En net als zijn vrouw gaat hij zich weer beter voelen. In de tussentijd vind je hier wat je wilt weten over dit prenatale papa syndroom 

Couvade syndroom, wat is dat? 

Couvade is een psychologische term die zich manifesteert met het verschijnen van symptomen die normaal gesproken bij zwangere vrouwen voorkomen: spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, verstoring van de eetlust, gewichtstoename, misselijkheid, stoelgang problemen, hoofdpijn, rugpijn, huiduitslag….. En het is geen zeldzaam fenomeen: er wordt geschat dat ongeveer 1 op de 5 toekomstige papa’s hier last van kan hebben ! 

De omvang van het probleem varieert van persoon tot persoon. Maar over het algemeen treden de symptomen tegen het einde van de 3e maand op en verergeren beetje bij beetje. Zelfs tot aan het voelen van weeën op de dag van de bevalling! 

Waar wordt dit door veroorzaakt? 

In een samenleving waar het imago van mannen stoer en sterk is en waar de aandacht gericht is op de aanstaande moeder, hebben sommige vaders het ook nodig om hun zorgen te uiten: 

  • de gezondheid van hun vrouw (en hun baby) 
  • hun capaciteiten om een goede vader te zijn
  • de plek die de baby gaat innemen en hoe dat verder gaat voor het koppel
  • een complex van nutteloosheid omdat hij geen nieuw leven kan dragen

Is het te genezen? 

Wees gerust! In veruit de meeste gevallen verdwijnen de couvade syndroom symptomen bij de geboorte van de baby. 

Echter, soms kan het onbehagen langer voortduren en in de daddy-blues eindigen, de bekende baby blues van de papas. Als de symptomen te lang voortduren of je je zorgen maakt, aarzel dan niet om te praten met een huisarts of psycholoog.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.