Blog

Zwanger: wat kun je het best eten tijdens de zwangerschap?

14 mei 2020

zwanger eten voeding

Gedurende de gehele zwangerschap wordt het gewicht van de toekomstige moeder goed in de gaten gehouden. Echter, tussen de hevige trek in chocola om 3 uur ‘s nachts en de hormonale veranderingen, is het nog nooit zo moeilijk geweest om er gezonde eetgewoontes op na te houden wanneer we zwanger zijn. Om een rampzalige gewichtstoename en bloedsuikerspiegel te voorkomen, geven wij je adviezen over welk type voedsel je het best kunt eten.

1. Zwanger, we eten beter, maar niet voor twee! 

Wanneer we zwanger raken horen we vaak dat we beter moeten eten voor twee, maar niet moeten eten voor twee. De nuance is subtiel en tijdens de 9 maanden moet de toekomstige moeder een gulden middenweg vinden. 

Want de voedingsbehoefte van een zwangere vrouw is anders dan voor andere personen. Het is belangrijk een gevarieerd en gezond voedingspatroon te hebben, zeker wanneer we zwanger zijn.

2. Zwanger, pas op voor tekorten ! 

Wanneer we zwanger zijn moeten we oppassen voor tekorten in ijzer, calcium, vitamines D en B9 en jodium. 

Ijzer

Ijzer is nodig voor een goede ontwikkeling van de baby: we vinden ijzer in rood vlees (goed doorbakken vanwege toxoplasmose gevaar!), lamsvlees, vis, linzen of peterselie. 

Mineralen

Calcium is erg belangrijk voor de botten van de baby. Dus denk aan melkproducten (melk, gepasteuriseerde kaas) of zelf groene kool, ook erg rijk aan calcium

Vitamines

Vitamine C, D en B9 (foliumzuur) hebben een erg belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Het versterkt het immuunsysteem en helpen een goede ontwikkeling van de foetus. 

We vinden ze vooral terug in: 

  • Groene groentes en fruit
  • Vette vissen
  • Schaal-en schelpdieren

Vitamine B9 (of foliumzuur) vinden we vooral terug in bijvoorbeeld spinazie, vlees, asperges en noten. 

Jodium

Jodium is ook erg belangrijk wanneer we zwanger zijn. Uiteraard vinden we ze terug in zeevruchten, maar ook in gejodeerd zout, knoflook en sperziebonen. 

Maar je moet wel opletten met schaal-en schelpdieren en zeevruchten. We moeten er niet te veel van eten en zo vers mogelijk om listeriose te voorkomen. 

3. De vrienden van de zwangere vrouw

De toekomstige mama moet gevarieerd en evenwichtig eten. Naast de verboden etenswaren, kan zij vlees eten (rood, erg goed doorkoken) voor ijzer, en groenten en fruit voor vitamines. Om in haar calciumbehoeftes te voorzien kan zij melk drinken, gepasteuriseerde kaas en overige melkproducten eten. Echter wanneer zij geen melkproducten kan eten, kan zij haar voeding aanvullen met calciumrijk water. Omega-3 rijke olies zijn ook erg goed tijdens de zwangerschap: bijvoorbeeld lijnzaadolie. 

4. Valse vrienden van de zwangere vrouw 

Dacht je dat ze goed voor je waren? Helaas! Wanneer we zwanger zijn, moeten we extra opletten op wat we eten. Om te voorkomen dat deze valse vrienden makkelijk in je kastjes terecht komen hierbij een lijst van voeding die liefst wordt vermeden tijdens de zwangerschap. 

Muesli repen

We vermijden de muesli repen wanneer we zwanger zijn. Waarom? Zij bevatten heel veel snelle suikers die de productie van insuline omhoog brengen, en dus de gewichtstoename en schommelingen in de bloedsuikerspiegel

Industriële, bewerkte voeding 

Argwaan voor bewerkte voedingsmiddelen met zoetstoffen, zoals chocola, jam of snoepjes zonder suiker. Waarom? De voedingsindustrie vervangt de suiker met andere additieven die niet altijd even duidelijk zijn. 

Thee en koffie

Thee en koffie moeten beperkt worden in het voedingspatroon van de zwangere vrouw om een ijzertekort te voorkomen. Het ijzer zorgt voor voldoende rode bloedcellen van je baby. We proberen dus deze warme drankjes te vermijden aan het eind van je maaltijd!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.