De babyblues: de meeste moeders maken dit door!
De bevalling is volgens het boekje gegaan. Je kleintje is de mooiste baby ter wereld en je partner is enorm hulpvol. Alles lijkt dus helemaal prima te gaan... Alleen voelt het toch niet helemaal zo: een subtiele mengeling van angst, vreugde, het gevoel dat je het niet aan kan, schaamte om er over te praten ... En dat is heel normaal! Want na 9 maanden in een achtbaan van hormonale en lichamelijke veranderingen gezeten te hebben, trekt je lichaam aan de bel ... met de Baby Blues (of ook wel kraamtranen genoemd).
Deze paar dagen zul je zonder duidelijke reden van lachen naar tranen overgaan, je alleen of angstig voelen ... en soms zonder het te beseffen!
Heb je de baby blues?
70 tot 80% van de jonge moeders heeft in meer of mindere mate last van deze blues. Of het nu je eerste of je tweede zwangerschap is, of je nu jong of ouder bent ... de babyblues kan iedereen overkomen en begint meestal tussen de 3e en 5e dag na de bevalling:
Huilbuien, ongerustheid, een verward hoofd, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid,
het gevoel hebben dat je niet voor je baby kan zorgen, ernstige vermoeidheid, verlies van eetlust en zelfs slaapproblemen.
Waarom deze "depressie"?
De meeste zwangere vrouwen idealiseren het moederschap. Tijdens de 9 lange zwangerschapsmaanden hebben we ons veel dingen voorgesteld, vooral omdat we in de media gephotoshopte afbeeldingen en perfecte moeders voorgeschoteld krijgen ...
En bij deze emotionele mengelmoes spelen hormonen een belangrijke rol. De bevalling gaat gepaard met een grote hormonale verandering, die wéér zal veranderen als je melkproductie op gang komt (rond de 3e dag).
Je lichaam zal in zeer korte tijd een heuse achtbaan beleven, welke onvermijdelijk de emoties verstoort!
Maar wees gerust: zodra je hormonen gestabiliseerd zijn, gaan de babyblues vanzelf over.
Hoe kun je je beter voelen wanneer je last hebt van baby blues?
De beste remedie als je net bevallen bent en last hebt van babyblues is rust. Ook al is het lastig met een pasgeborene, aarzel zeker niet dutjes te doen wanneer je de kans krijgt. Die was en die vuile vloer kan echt wel even wachten.
Vermijd ook om alleen gelaten te worden: neem indien nodig contact op met je familie en vrienden of professionals. Voor specifieke hulp of gewoon even je hart te luchten.
Aarzel ook niet om je consultatiebureau te bellen voor advies als je ergens onzeker over bent.
Babyblues of postpartum-depressie?
Als je babyblues na verloop van tijd intenser wordt of gaat duren, hebben we het niet langer over een babyblues maar over postpartum-depressie. Deze vorm van depressie kan 6 maanden na de bevalling optreden en kan enkele maanden aanhouden, terwijl de babyblues normaal gesproken na 2 weken voorbij zijn.
In dat geval is het wijs te bespreken met je huisarts of het consultatiebureau die je een geschikte behandelmethode zal voorstellen
Wist je dat...
Vaders worden ook niet gespaard! Wanneer ze vader worden, worden ze zich bewust van nieuwe verantwoordelijkheden en verplichtingen die hen soms van streek kunnen maken ... Dit wordt de daddy blues genoemd.
Laat een reactie achter
Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.