Blog

De tandjes van je baby poetsen: Kinderspel!

16 november 2020

De tandjes van je baby poetsen: Kinderspel!

 

Zodra de eerste melktanden van je baby verschijnen kun je een ritueel introduceren voor het tandenpoetsen. Maar het is niet altijd eenvoudig om een tandenborstel met tandpasta in hun kleine mondje te stoppen... Dus op welke leeftijd kun je beginnen met tandenpoetsen? En hoe pak je het aan? Hier zijn een paar tips voor een goede start!

Wanneer begin je met tandenpoetsen bij je baby?

Je kan beginnen met het tandenpoetsen zodra de eerste melktandjes verschijnen, over het algemeen als ze tussen de 6 en 10 maanden oud zijn.
In het begin is het doel vooral om dit moment te ritualiseren, waarmee je mogelijke blokkades voorkomt als je kleintje zijn eigen wil begint te ontwikkelen .
Als de tandjes van je baby eenmaal volledig zijn doorgekomen, voorkomt regelmatig poetsen dat er tandplak ontstaat.

Welke producten dien je te gebruiken?

Het spreekt voor zich dat het poetsen per leeftijd verschilt... maar er is een gouden regel : de tandenborstel en de tandpasta dienen geschikt te zijn voor de leeftijd van het kind!
- Voor de tandenborstel:
Kies een zachte, speciale babytandenborstel. Je kunt ze in alle maten vinden bij de drogisterij.
- Voor de tandpasta:
Controleer of deze geschikt is voor de leeftijd van je kind (het kan te veel of te weinig fluor beschikken). Je kunt de samenstelling van de tandpasta van je baby controleren met een app zoals YUKA. Zo kun je kiezen voor een tandpasta zonder schadelijke stoffen.
- Om de tandpasta te doseren:
Tot je baby één jaar is, volstaat een hoeveelheid ter grootte van een rijstkorrel.  Hierna gebruik je een hoeveelheid te grootte van een erwt, niet meer!

Geduld...

Tot je kind de leeftijd van 4 of 5 jaar heeft bereikt, kan hij mogelijk nog niet goed zijn mond spoelen... Heb geduld en leg het hem bij iedere poetsbeurt uit! 

Op welke manier poets je de tanden van je kind het best? 

Als je je kind aan deze nieuwe gewoonte wil laten wennen, zijn hier een paar tips om het zo goed mogelijk te laten werken:
– Gebruik een badcape  tegen het spatten en zet een beker, een tandenborstel en tandpasta klaar.
- Plaats je kind voor de wastafel, idealiter op een stoelverhoger, en begin met tandenpoetsen om er zeker van te zijn dat het minimale gebeurt.
- Laat hem of haar vervolgens de tandenborstel pakken en zelf de tanden (proberen te) poetsen. Oké... in het begin zit alles misschien een beetje onder, maar je kind zal erg blij zijn met dit moment van zelfstandigheid... en om lekker te mogen kliederen!







Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.