Blog

Deskundige aan het woord: alles over baby-acné

03 november 2020

baby acné

Je wist het natuurlijk al, maar een zwangerschap en bevalling halen je hormonen compleet overhoop. Stuwing, babyblues… Het uit zich op allerlei manieren, en zelfs je baby blijft niet gespaard!

Baby-acne (waar bijna de helft van de baby's last van heeft) is daar het directe bewijs van: onder invloed van de hormonen van mama reageert het lichaam van je kleintje door plotseling te veel talg aan te maken. Daardoor wordt zijn huid vet en verschijnen er puistjes op zijn gezichtje. Adeline, onze jeugdverpleegkundige, vertelt meer over dit verschijnsel.

Hoe uit baby-acne zich?

Baby-acne kenmerkt zich door kleine rode, roze of witte puistjes op het voorhoofd, de wangen en de kin: het gebied dat ook wel de T-zone wordt genoemd. Deze puistjes verschijnen in de eerste levensdagen, doen geen pijn en jeuken niet. Adeline licht toe:

in sommige (zeldzame) gevallen kunnen er ook puistjes op de borst en de rug van de baby ontstaan. Er is geen reden tot zorg en binnen enkele dagen verdwijnen ze weer, als de hormonen afzakken.

Wat moet ik doen als mijn baby puistjes heeft?

Meestal verdwijnt baby-acne na een paar weken vanzelf, zonder enige behandeling. Maar totdat de huid van je kleintje weer in balans is, kun je die het beste alleen wassen met producten die specifiek voor baby's zijn bestemd. Vermijd producten als zeep, die te agressief zijn voor de kwetsbare babyhuid.
Hetzelfde geldt voor reinigingsmelk en vette hydraterende crèmes.

Wat moet ik doen als de acne verergert?

In geval van ernstige acne kan de huisarts of kinderarts een lokale behandeling met antibiotica voorschrijven. Raadpleeg altijd een arts als de puistjes te talrijk worden, geïnfecteerd raken of nog niet verdwenen zijn als het kind ouder is dan 6 maanden.

Let op!
Raak de puistjes niet aan! Het immuunsysteem van je baby is nog erg kwetsbaar en je zou een superinfectie kunnen veroorzaken!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.