Blog

Hoe kun je moedermelk het best bewaren?

03 augustus 2020

hoe moedermelk bewaren

Als je borstvoeding wilt blijven geven wanneer je weer aan het werk gaat, je moedermelk wilt doneren of papa bij de maaltijden wilt betrekken, zul je je moedermelk moeten kolven en bewaren. En het bewaren van moedermelk brengt vaak vragen met zich mee.
Met deze basisregels voor hygiëne en opslag van moedermelk zit je goed! 

De basis hygiëneregels die moeten worden gevolgd bij het afkolven van moedermelk

Het eerste dat je moet doen voordat je gaat kolven, is ervoor zorgen dat alle onderdelen van je borstkolf volledig schoon en droog zijn.
Was je handen met zeep gedurende ten minste 30 seconden, spoel ze vervolgens af en droog ze grondig af met een schone handdoek. Je hoeft je borsten niet te wassen, zeker wanneer je verzorgingsproducten gebruikt die geschikt zijn voor de borstvoeding.

Nadat je je melk hebt gekolfd, reinig je alle onderdelen van je borstkolf en droog ze grondig af, zodat ze klaar zijn voor de volgende sessie. Je kunt ze in de vaatwasser doen of koude sterilisatietabletten gebruiken.

Hoe lang blijft moedermelk goed?

Als je de hierboven genoemde hygiënevoorschriften hebt gevolgd, kun je je moedermelk zolang bewaren:

  • Bij kamertemperatuur (tussen 16 en 25 graden): 4 uur
  • In de koelkast (4 ° of minder): 4 dagen
  • In de vriezer (-18 ° of minder): 4 maanden
Eenmaal ontdooid, kan moedermelk 2 uur bij kamertemperatuur of maximaal 24 uur in de koelkast worden bewaard.

    Om te voorkomen dat je moedermelk verspilt, kun je deze het beste in kleine hoeveelheden bewaren, zodat je alleen gebruikt wat je baby nodig heeft. 

    Hoe geef je moedermelk in een fles?

    Wanneer je je moedermelk bewaart, heeft het de neiging om zich in verschillende lagen te scheiden: het dikkere deel stijgt naar de oppervlakte.
    Voordat je je baby melk geeft, is het raadzaam om de lagen te mengen door het voorzichtig te schudden. Schud de melk niet te hard, omdat dit de kwaliteit van de samenstelling kan beïnvloeden.

    Speciale voorzorgsmaatregelen

    • Als je meerdere kleine hoeveelheden melk in dezelfde koelcontainer wilt combineren, moet je de melk die je zojuist hebt gekolfd in de koelkast bewaren voordat je deze aan de gekoelde melk toevoegt. Dit om de koelketen niet te onderbreken.
    • Om moedermelk te ontdooien, kun je de bevroren melk 12 uur in de koelkast plaatsen of onder een stroom lauw water (bij 37 ° C) of in een flessenwarmer opwarmen. Laat moedermelk niet op kamertemperatuur ontdooien.
    • Gebruik geen magnetron of kokend water om je melk te ontdooien / verwarmen: dit heeft een negatieve invloed op de voedzaamheid.
    • Ontdooide moedermelk nooit opnieuw invriezen.
    • Als je je moedermelk moet vervoeren (bijvoorbeeld als je deze naar de opvang brengt ...), gebruik dan een koelzak en koelelementen. 

     


    Laat een reactie achter

    Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.