Blog

Luier verschonen: 5 musthave tips om een expert te worden

18 maart 2020

luier baby

5 tips om de luier van de baby goed te verschonen

Het vooruitzicht om de luier van hun pasgeborene te verschonen kan een bron van zorg zijn voor aanstaande ouders. Wees gerust, je hoeft niet te oefenen op een pop voor de geboorte! De kraamverzorgster zal de kersverse ouders  helpen de eerste luier te verschonen, en een paar luierwissels zijn meestal voldoende om een expert te worden. Hier zijn onze tips om van het verschonen van een luier een fluitje van een cent en zelfs een aangenaam moment met de baby te maken. 


1/ Alles wat je nodig hebt bij de hand hebben

Of je nu een washandje en water gebruikt of doekjes, het is van essentieel belang dat je alle benodigde materialen voor de luierwissel bij de hand hebt! Een eenvoudige reden hiervoor is dat je absoluut moet voorkomen dat je de baby onbeheerd op het bed of de luiertafel laat liggen. Zelfs als hij een paar weken oud is en nog niet kan omdraaien, kan een ongeluk heel snel gebeuren. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om hun baby te verschonen op een eenvoudig verschoonmatje op de vloer. Zorg er ook voor dat je een schoon setje kleren in de buurt hebt liggen in het geval van ongelukjes! 


2/ Verwissel de luier zo vaak als nodig is

Tijdens de eerste weken van  de baby zal hij gemiddeld 8 tot 10 keer per dag moeten worden verschoond! Idealiter wordt de luier voor en na elk voeding verschoond, maar ook zodra je baby hem vuil maakt. Verwissel de baby zeer regelmatig om smetplekken en het optreden van luieruitslag te voorkomen. De huid van de baby moet zorgvuldig worden gereinigd met een babydoekje voor het aantrekken van een schone luier, zonder de vele (en schattige!) kleine huidplooien te vergeten. Als je liever een washandje met warm water gebruikt, is het belangrijk dat je de huid van je baby goed droogt met een schone badhanddoek voordat je eventueel een luiercrème aanbrengt.

 

3/ Maak van de luierwissel een intiem momentje met de baby

Het verschonen van de luier van de baby maakt deel uit van de dagelijkse zorg. Maar ouders kunnen deze tijd ook gebruiken om zich te binden met hun kleintje! Sommige baby's kunnen een beetje gespannen zijn tijdens het verschonen van de luier, ze voelen zich ongemakkelijk, huilen en kronkelen. Het is aan de ouder om hem gerust te stellen, om te profiteren van dit moment, om hem te masseren of misschien een klein liedje te zingen. Door oogcontact met baby te houden, door met hem te praten met een zachte en geruststellende stem, kunnen deze paar minuten echt een fijn moment worden. Wie had dat gedacht?

 

4/ Gebruik gezonde producten

De huid van de baby is gemiddeld 22 van de 24 uur in contact met de luier. Daarom is het belangrijk om de voorkeur te geven aan kwaliteitsproducten, zonder schadelijke producten of onnodige conserveringsmiddelen. JOONE-luiers, zijn in Frankrijk gemaakt en zijn 100% gezond. De billen van de baby blijven dus droog en worden vooral goed beschermd! Elke ouder heeft zijn eigen gewoontes en voorkeuren als het gaat om de producten die hij of zij voor zijn of haar baby gebruikt. Liniment is  een natuurlijk alternatief voor babydoekjes die de huid van de baby respecteert.

 

5/ Behandel de baby met zorg en doe de luier met zorg om.

  • De luierwissel gebeurt in verschillende stappen. 
  • De baby moet op een schone handdoek of luiermat liggen. 
  • Open de luier en veeg de billen met het voorpaneel af voordat je de luier onder de billen van de baby vouwt. Het is aan te raden om de baby niet aan zijn beentjes op te tillen, maar om zijn bekken zachtjes opzij te rollen om te voorkomen dat hij aan zijn gewrichten trekt.
  • Schoonmaken met een doekje of een washandje met water. In het laatste geval goed afdrogen. 
  • Installeer de schone luier en zorg ervoor dat de klittenbandjes op navelhoogte worden geplaatst. 

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.