Blog

Onze tips om je baby te beschermen tegen de hitte!

22 juni 2020

baby tegen hitte beschermen

Elk jaar wachten we met smart we op de zomer en nu is hij dan hier! Maar terwijl het kwik stijgt is het belangrijk om goed op te letten bij baby’s. Zij zijn namelijk sneller geneigd tot uitdroging. Hierbij onze tips om ze tegen de hitte te beschermen.

1. Hydrateer je baby maximaal

Omdat kleine baby's nog niet goed weten hoe ze hun lichaamstemperatuur moeten regelen, zijn ze bijzonder gevoelig voor warmte en uitdroging.
  • Als je je baby borstvoeding geeft, is het niet nodig om hem water aan te bieden. Zoals onze lactatiekundige Nathalie Hendelman uitlegt:
Wanneer het erg warm is, zal de baby vaker om de borst vragen om zijn dorst te lessen: geef op verzoek gewoon borstvoeding en zorg ervoor dat je zelf ook genoeg drinkt! Het voordeel is dat de samenstelling van moedermelk zich aanpast aan de omgeving van de moeder: bij hoge temperaturen wordt het wateriger!
  • Als je baby al begonnen is met vast voedsel: bied hem dan fruit en groenten aan die veel water bevatten: meloenen, watermeloenen, komkommers, courgette, abrikozen, perziken, enz. Je kunt hem ook overdag extra water aanbieden, tussen de maaltijden door.

2. Houd je huis koel

De meeste baby's hebben moeite met slapen wanneer het warm is. De meest ideale situatie is om een ​​constante temperatuur in je kamer te handhaven, tussen 18 en 20 graden. Houd hiervoor de luiken en/of gordijnen overdag gesloten en open de ramen alleen 's avonds of ‘s ochtends vroeg wanneer de lucht koeler is. Als je een airco hebt, koel dan de kamer af wanneer de baby niet aanwezig is.

Je kunt je baby ook verkoelen en hydrateren door hem een lauw bad te geven; hiermee was je ook direct de transpiratie weg die anders in de huidplooien (van armen, nek of benen) huidirritaties kunnen veroorzaken. 

3. Kleed je baby niet te warm aan

Het is niet nodig om de baby te veel te bedekken als het erg heet is. Kies lichte materialen die de huid laten ademen en lichtgekleurde kleding. Je kunt hem gerust in een luier of een katoenen romper laten slapen. 

4. Pas je wandelmomenten aan

Als je met je baby wilt gaan wandelen, vermijd dan de heetste uren van de dag.
Er gaat niets boven een koele ochtend of vroege avond wandeling!
Neem iets te drinken mee voor je baby en een spuitbus met water om hem af te koelen. Zorg ervoor dat je de kinderwagen uit rust met een paraplu om je baby niet direct aan de zon bloot te stellen: vóór de leeftijd van een jaar heeft zijn huid geen bescherming tegen UV! Breng zonnebrandcrème SPF 50+ aan en zet je baby een hoedje en een zonnebril op.

LET OP: ouders denken hun baby tegen de zon te beschermen door de wandelwagen met een hydrofiele doek te bedekken, maar brengen hun baby eigenlijk in gevaar: de temperatuur stijgt snel onder de hydrofiele doek en we spreken dan van het zogenaamde "oveneffect". Er gaat niets boven een parasol of gewoon een wandeling in de schaduw!

 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.