Blog

Wat te doen als je baby een zere mond heeft?

19 april 2021

Wat te doen als je baby een zere mond heeft?

De huid van baby's is bijzonder gevoelig en kwetsbaar. Er is maar zo goed als niets voor nodig om roodheid of irritatie op te wekken. We hebben allemaal de gevolgen van de kou in gedachten die in de winter de lippen deed barsten. Of die van verkoudheid en herhaaldelijk snuiten die het gebied van de neus sensibiliseren. Soms kan zelfs een simpele verandering in het dieet een geïrriteerde mond veroorzaken ... Bovendien heeft 41% van de kinderen wel eens ontsteking rond de mond *. Adeline, kinderverzorgster, geeft ons haar beste advies om dit kwetsbare gebied te verwennen!

Waarom heeft een kind jeukende mondcontouren?

Het verhaal is vaak hetzelfde. We beginnen met licht gesprongen lippen aan het begin van de winter met het begin van de kou . En dan begint het kind beetje bij beetje zijn lippen en de contouren te likken om het gebied te bevochtigen, denkend om het te sussen. Maar het is een vicieuze cirkel: speeksel droogt de huid nog meer uit! Sommige kinderen kunnen zelfs een " likkende tic " uitlokken waar ze moeite mee zullen hebben om er vanaf te komen.

Hoe irritatie rond de mond voorkomen?

Om te voorkomen dat uw kind een pijnlijke mond krijgt, is het belangrijk de huid te voeden en te beschermen.

  1. Hydrateer het gezicht van uw kind door regelmatig een voedende gezichtscrème aan te brengen. Als u uw baby borstvoeding geeft, kunt u ook een paar druppels moedermelk afkolven en deze rond de rand van hun mond aanbrengen.
  2. Bescherm de lippen met lippenbalsem. Dit zorgt voor onmiddellijk comfort en voorkomt dat teken likken. U kunt de lippenbalsem ook rond de mond aanbrengen.
  3. Vermijd fopspenen : ze kunnen hypersalivatie veroorzaken en maceratiegebieden in de mond creëren. Speeksel sensibiliseert en droogt de huid uit.
  4. Reinig haar gezicht met een zachte reinigingsgel die de huidbarrière beschermt.
* Resultaten van een kwalitatief onderzoek in Frankrijk met 540 ouders van kinderen van 3 tot 11 jaar. Institute of Moms, 2017

 

Bijzondere aandacht : Het kan gebeuren dat het beschadigde gebied supergeïnfecteerd raakt, waardoor er gelige korsten zichtbaar worden. Aarzel in dat geval niet om advies in te winnen bij uw arts voor een mogelijke plaatselijke behandeling.

 

Co-auteur met Adeline, 20 jaar, kinderverpleegster


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.