Blog

Hoe houd je de vlam levend na de bevalling?

08 januari 2021

Hoe houd je de vlam levend na de bevalling?

Bij de bevalling van een vrouw vindt niet alleen de geboorte van een baby plaats, maar ook die van twee ouders.
En deze rollen worden bepaald door verschillende factoren: ten eerste
de hormonale factor  .  Na de bevalling scheidt de moeder oxytocine en prolactine af, deze hechtingshormonen die haar "chemisch" aan haar baby binden.  Gevolg: tijdens de eerste weken is de moeder gefocust op haar baby en alleen op haar baby.
De factor tijd  dus: de baby is een klein, onafgemaakt wezen en extreem afhankelijk, die zijn ouders wat meer uitstel zou moeten geven naarmate hij ouder wordt.  Het is daarom belangrijk om iedereen de tijd te geven om zichzelf op te bouwen: vader, moeder en kind.
Bij dit alles is de inzet voor het paar na de bevalling reëel: niet om zichzelf als geliefden te vergeten.  Dus hoe houd je de vlam levend als je ouder wordt?  Hier zijn 4 wegen om te verkennen ...

1. Ondersteun elkaar.

Aan moederskant:  vermoeidheid die verband houdt met de bevalling, borstvoeding en fysiologische omwentelingen kan postpartumdepressie (babyblues) veroorzaken die niet mag worden verwaarloosd.  Tijdens deze periode kan het paar de gevolgen ondervinden: verminderd libido, gevoel van algemene desinteresse ...

Aan de kant van de vader is het hetzelfde:  na de bevalling kan hij soms de indruk hebben dat hij onopgemerkt blijft en dat hij nutteloos is… zelfs verontrustend.  Sommigen kunnen zelfs wegzakken in papa's postpartumdepressie: de beroemde papa-blues. 

Communicatie is essentieel!

De woorden vragen over wat er aan de hand is, kan helpen om geduldig en vergevingsgezind te zijn.  Wat er met je gebeurt, is geweldig, zelfs als het (heel) moeilijk is ... het zal met de tijd beter en beter worden.  Zodra de moeder de fase van symbiose met haar baby (dit beroemde "4e trimester") doorloopt, zou je samen tijd moeten kunnen vinden.

 

2. Neem de tijd om  na de bevalling als koppel   te herenigen.

Zelfs als je baby heel klein is, is het belangrijk om jezelf kleine momenten te gunnen die de vlam levend houden.

De huishouding wacht!   Volg het bekende gezegde "slaap als de baby slaapt" om in alle rust een dutje te doen voor twee.  Hierdoor kunt u niet alleen uw vermoeidheid door korte nachten verlichten, maar kunt u zich ook als koppel voelen.

Krijg hulp!   Roep indien nodig een oma, een zus, een vriend of zelfs een babysitter op om zelfs maar een uurtje op te passen om samen wat frisse lucht te krijgen.

Gouden regel

Probeer tijdens deze tweepersoonsmomenten over iets anders dan de baby te praten!

3. Maak plaats voor de kleine details van het dagelijkse leven

Het is waar dat wanneer je ouder wordt, je heel sterk gefocust bent op het welzijn van de baby.  Het is echter belangrijk om uw Alter Ego te laten zien dat u aan hen denkt.  En alle kleine dagelijkse aanrakingen zullen hem / haar eraan herinneren hoeveel hij / zij voor jou betekent:

  • Laat je partner slapen (zelfs als het hun beurt is om flesvoeding te geven),
  • Doe 's avonds een bad voor hem,
  • Bereid een deken voor zodat ze aan het eind van de dag kan ontspannen ...

Deze lijst is eindeloos en wordt gevoed door de rituelen van het leven van elk paar ...

4.   Behoud de sensualiteit binnen het paar  na de bevalling

Na de bevalling zijn strelingen en massages net zo welkom als tijdens de zwangerschap.  En zelfs meer!  Want niets beters dan deze fysieke contacten om uw partner te laten zien dat er:

  • Ze laten het paar samenkomen, zelfs voor een korte tijd
  • Lichamelijk contact maakt feel-good hormonen vrij die helpen een sterke band te behouden

Dus ook al is het maar een kwestie van een paar minuten, pak je   massageolie  zonder verder uitstel  en zorg ervoor!

Wat betreft het hervatten van geslachtsgemeenschap ...

Seksualiteit is natuurlijk niet de enige band van een stel;  maar   de hervatting van geslachtsgemeenschap  bevordert de band, de verwennerij en de humor die een paar hard nodig zal hebben bij de komst van een baby.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.